Ematrica vásárlás

Gépjármű blog

Autó árverés

Autó árverés: gépjármű értékesítés formája, online vagy élő árverések léteznek. A gépjármű árverés szervezője erre szakosodott cég vagy weboldal. Az árveréses való részvétel általában előzetes regisztrációhoz kötött.

Autóhitel kalkulátor

Online autóhitel kalkulátor használata esetén pár adat megadása után megkapjuk, hogy adott futamidő esetén mekkora havi törlesztőrészletre számíthatunk - legyen az deviza vagy forinthitel - az autóhitel felvétel időpontjában.

Gépjárműadó és vagyonadó 2010-ben

Gépjárművek teljesítményadója az alábbiak szerint változik 2010-re:
(korábban súlyadó)

 • gépjármű 0-3 éves koráig 300 Ft helyett 345 Ft / kW
 • gépjármű 4-7 éves koráig 260 Ft helyett 300 Ft / kW
 • gépjármű 8-11 éves koráig 200 Ft helyett 240 Ft / kW
 • gépjármű 12-16 éves koráig 160 Ft helyett 185 Ft / kW
 • gépjármű 16 éves kor felett 120 Ft helyett 140 Ft / kW

Azaz, ennyit kell fizetni minden egyes kW után!

2011-től a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) eddigi hengerűrtartalom alapú besorolását is teljesítmény alapú besorolás veszi át.

Autóeladás: K.O. februárban is

A magyar autópiac folytatva januári mélyrepülését, februárban ismételten csak vegetált, az előző évhez képest majdnem 60%-al csökkent az autóeladás az új autók esetében. Februárban összesen 3043 darab személyautót, 2010-ben összesen 5820-t értékesítettek, sok kereskedés bezárt vagy csődbe ment. Hasonló visszaesésről számoltak be a kishaszonjármű piacon, a nagyhaszon gépjárművek esetén csak 20%-os visszaesést tapasztalhatunk.

Gépjármű átírás, üzembentartói bejegyzés, forgalomból kivonás

Gépjármű átírás (autó átírás), üzembentartói bejegyzés, forgalomból kivonás esetén az alábbi iratok szükségesek:

Magánszemély gépjármű átírása:

 • eredeti gépjármű adás-vételi szerződés
 • törzskönyv
 • eredetiségvizsgálat
 • kötelező biztosítás
 • műszaki vizsga adatlapja
 • ha finanszírozott volt a gépjármű, akkor az autóhitel törléséről igazolás

Autóhitel piac prés alatt

Autóhitel piac komoly visszaesés szenvedett el a gépjármű eladások drasztikus csökkentése miatt 2009-ben. A helyeztet tovább nehezíti, hogy 2010. március 1-től szigorodik az autók hitelezése, gépjárművet nem lehet majd önerő nélkül vásárolni és a futamidő maximálisan 84 hónap lehet, illetve az adható gépjármú hitel nagyságát is meghatározták.

Gépjárműhitelek 2009-ben

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint december végén 291,4 milliárd forintnyi gépjárműhitel volt a háztartásoknál, amely közel 9 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. (2008-ban még 25,6 százalékos állománybővülést produkált a piac.) Mindezt úgy sikerült elérni, hogy a gépjárműhiteleknél is meghatározó svájci frank az év egészét tekintve jelentős mértékben erősödött a forinthoz képest, még úgy is, hogy az utolsó hónapokban korrigált a kurzus.

További visszaesés az új autók piacán

Nem indul jól az autókereskedések számára a 2010. év sem. Az első hónapban az 1 évvel ezelőtti adatokhoz képést már csak 2967 db új gépjárművet értékesítettek a kereskedések, amely 2009. év januárjához képest több mint 50 százalékos visszaesés. Rémisztőbb ez az adat, ha tudjuk, hogy  2008. januárjában még több mint 12.000 új gépjárművet adtak el.

Az autóhitelekről

Az autóhitelek világában a folyamatos újdonságok és változások miatt még azoknak sem könnyű kiigazodni, akik ezzel foglalkoznak nap mint nap. A hiteleknek egyre újabb típusai jelennek meg, az autóhitelek piaca egészen máshogyan néz ki, mint néhány évvel ezelőtt. Gondolhatunk a folyamatosan változó – leginkább csökkenő – kamatlábakra, de éppenséggel arra is, hogy néhány évenként teljesen új hitelfajtával állnak elő a bankok.