Ematrica vásárlás

Gépjárműhitelek 2009-ben

Kategória: Gépjármű blog

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint december végén 291,4 milliárd forintnyi gépjárműhitel volt a háztartásoknál, amely közel 9 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. (2008-ban még 25,6 százalékos állománybővülést produkált a piac.) Mindezt úgy sikerült elérni, hogy a gépjárműhiteleknél is meghatározó svájci frank az év egészét tekintve jelentős mértékben erősödött a forinthoz képest, még úgy is, hogy az utolsó hónapokban korrigált a kurzus.

Az új szerződések mennyiségének drasztikus mérséklődéséhez persze - sok egyéb tényező mellett - a finanszírozói szigor is hozzájárulhatott. A svájcifrank-alapú hitelek jegybank által kalkulált átlagos kamatlába az év végére 4 százalékponttal, 17 százalék fölé emelkedett, és az euróalapúaké sem mozdult el a 15 százalék környéki szintről.

Az itthon eladott új autók száma pedig tavaly kevesebb mint a felére esett vissza, és nem sokkal jobbak az idei kilátások sem. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete korábban közzétett előrejelzése szerint az idén várhatóan 65 ezer személygépjárművet helyeznek forgalomba, 7,9 százalékkal többet, mint 2009-ben.

Amennyiben új vagy használt gépjárművet - motorkerékpárt, személyautót vagy 3,5t össztömeget nem meghaladó kishaszongépjárművet - vásárolna, érdemes egy pillantást vetnie az elektronikus gépjármű hitel ügyintézésre, amelynek számos előnye van a hagyományos offline, sorban állós ügymenettel szemben.

A haszonjárművek piacán sem alakult sokkal jobban a helyzet, mint a személyautóknál. A finanszírozott összeg éppen elérte a 76 milliárd forintot, ez közel 59 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. Figyelemre méltó viszont, hogy az új teherautók részesedése érezhető, 15 százalékos mértékben visszaesett a szegmensen belül. A pénzügyi lízing súlya szintén mérséklődött.

A drasztikusan csökkenő új autók eladása miatt zsugorodott a casco piac, valamit csökkentek az átlagdíjak a kötelező biztosítás esetéban is.

(Forrás: Világgazdaság)