Ematrica vásárlás

Autóhitel piac prés alatt

Kategória: Gépjármű blog

Autóhitel piac komoly visszaesés szenvedett el a gépjármű eladások drasztikus csökkentése miatt 2009-ben. A helyeztet tovább nehezíti, hogy 2010. március 1-től szigorodik az autók hitelezése, gépjárművet nem lehet majd önerő nélkül vásárolni és a futamidő maximálisan 84 hónap lehet, illetve az adható gépjármú hitel nagyságát is meghatározták.

Az autóhitel maximum összege a gépjármű fedezethez (személygépkocsi értékéhez) képest:

Devizanem

Hitel

Lízing

Forint

75%

80%

Euró

60%

65%

Egyéb deviza

45%

50%

2010. július 1-től tovább szigorodik a hitelezés, mivel hitelezhetőségi limitet kell alkalmazni, amely a hitel felvevőket hivatott védeni. A hitelezhetőségi limit megállapítását az autóhitel felvételekor a pénzintézet belső szabályzata és a hitelképesség vizsgálat alapján állapítják meg, de euro hitel esetén ennek az értéknek max. 80%-a, más deviza esetén 60%-a lehet a törlesztőrészlet nagysága.

Az önerő mértékének megemelésével és a futamidő megkurtításával az új szabályozás meglehetősen szigorúnak tűnik, de azzal a nem titkolt céllal lépetették hatályba, hogy lehetőleg olyan magánszemélyek és vállalkozások jussanak új és használtautó hitelhez, akik azt nagy valószínűséggel vissza is tudják majd fizetni.

Autóhitel kalkulátor

Az autóhitel futamideje 1 és 8 év között választható meg. Magánszemélyek esetében legfeljebb 7 év választható.