Ematrica vásárlás

Összeomlik az autóhitel szektor?

Kategória: Gépjármű blog

Az autóhitel Magyarországon komoly átalakulás előtt áll, mivel első lépésben 2010. március 1-től szigorodik, majd július 1-től tovább módosulnak a hitelhez jutás feltételei (cikk: Autóhitel piac prés alatt).

Mi vezetett idáig? Az autóhitel piac aranykorában az éves kihelyezett hitel összege meghaladta a 60 milliárd forintot. A verseny folyamatosan erősödött a finanszírozók között és lényegében bárki könnyedén autóhitel szerződést kaphatott, annak ellenére, hogy a lehetőségeit sokan tévesen mérték fel. A gazdasági válság hatására a gépjármű eladások erőteljes visszaesése már 2009 év elején elkezdődött, ezért sok finanszírozó a hitelezés további könnyítése mellett döntött, hogy teljesíteni tudja a tulajdonok által elvárt kihelyezés mértékét. Ez még rosszabb portfóliót eredményezett számukra, egyre több nem fizetős ügyféllel, felmondott autóhitel szerződéssel kellett számolniuk, valamint a visszavett autók kényszerértékesítése tovább rombolta a saját felvevő piacukat, jövedelmezőségüket.

Az Elektronikus Autóhitel Kft. teljes körű gépjárműfinanszírozási ügyintézéssel áll a hozzá fordulók rendelkezésére. A hagyományos autóhitelek mellett lehetőség van gépjárműfedezetes kölcsönök igénylésére is, valamint igény szerint a szükséges kötelező és CASCO biztosításokat is meg lehet kötni a szerződés mellé.

A használtautó kereskedés területén mára a „bankos autó” kifejezés fogalommá vált, az eladásra kínált rengeteg banki visszavett autó már a használtautó piaci árakat is lefelé nyomja, jó vételt kínálva az újszerű autók után érdeklődők számára. 2009-ben a bankok által visszavett autók száma meghaladta a 16.000 darabot, 2010-ben több mint 25.000 darab „bankos autó” visszavétele várható.

További nehézséget okoz, hogy az új gépjárművek iránti 2 év alatt észlelt több mint 85%-os visszaesés miatt gyre több márkakereskedés zárja be az üzletet.

Autóhitel kalkulátor

Az autóhitel futamideje 1 és 8 év között választható meg. Magánszemélyek esetében legfeljebb 7 év választható.