Ematrica vásárlás

További szigorítások a hitelezésben

Kategória: Gépjármű blog

Jelentős szigorítások léptek életbe a hitelezés gyakorlatában 2010 június 11-től, "a körültekintő lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelvizsgálat vizsgálatáról" szóló kormányrendelet hitelezhetőségi limitre vonatkozó rendelkezéseinek életbe lépésével. 

A kormányrendelet további része már 2010. március 1-től életbe lépett, az egyik legnagyobb visszaesés az autóhitel piacán lehetséges.

  • kötelező hitelelbírálás, ügyfél hitelképesség vizsgálat
  • nem lehet hitelt nyújtani kizárólag a hitelfedezet figyelembe vételével
  • kötelező hitelbírálati folyamat dokumnetálása, hitelezhetőségi limit megállapítása

Hitelezhetőségi limit: ügyfelenként kell meghatározni a havi törlesztőrészlet nagyságát, a hitelfelvevő havi törlesztő részlete nem haladhatja meg:

  • Euró alapú hitel esetén a hitelezhetőségi limit 80 százalékát
  • más devizában (pl. svájci frank) alapú hitel esetén a hitelezhetőségi limit 60 százalékát

Nem kell alkalmazni a fentieket, ha a hitelfelvevőnek igazolt, rendszeres jövedelme van az adott devizában.

A kormányrendelet hitel/fedezet arányt maximáló szabályai már korábban , 2010  március 1én letbe léptek. Ennek alapján a forinthiteleknél a kihelyezett banki hitel nem haladhatja meg a fedezetként felajánlott ingatlan értékének 75, euróhitel esetében 60, más devizahitel esetében pedig 45 százalékát. Pénzügyi lízing esetén a hitel/fedezet arány legfeljebb 80, 65, illetve 50 százalék lehet.

2010. március 1-től móosultak az autó hitelezés szabályai is: az autó vásárlásakor nyújtott hitel futamideje azóta nem lehet hosszabb 84 hónapnál. Forinthitel esetében a hitel összege nem haladhatja meg az autó piaci értékének 75 százalékát, euróhitel esetében a 60 százalékát, egyéb deviza esetében pedig a 45 százalékát. Pénzügyi lízing esetén az arányok: 80, 65, illetve 50 százalék.