Ematrica vásárlás

A rossz bónusz besorolás miatt 50 ezer autósnak lehet problémája

Kategória: Kötelező biztosítás hírek

A kötelező biztosítást váltók esetében - amennyiben új biztosítóhoz szerződtek - az új biztosító társaságnak egy központi nyilvántartási rendszerből kell lekérnie, ellenőriznie a megadott bónusz-malusz fokozatot. Ha a korábbi biztosító rosszul vitte fel az adatokat (akár csak a lakcímet, vagy az ügyfél nevét, illetve nem kapta meg a korábbi szerződésszámot az ügyféltől), akkor az új biztosító nem fogja tudni lekérni a bónusz besorolást, ezért A0-ba kell visszasorolnia az ügyfél szerződését.

Az előzetes becslések alapján ez akár 50 ezer autóst is érinthet, jelentős problémát generálva ezáltal az ügyfeleknek és az alkuszoknak.

A Központi Kárnyilvántartási rendszert azért hozták létre, hogy ne az ügyfelek felelőssége legyen a kötelező biztosítás bónusz-malusz besorolásának igazolása, hanem a korábbi biztosító feltöltse az adatokat, amelyet az új biztosító lekérdezhet. A jelenlegi szabályozás alapján az új biztosítónak ez az egyetlen adatforrás, ahonnan ezt az információt lekérdezheti, a korábbi biztosítót adatvédelmi okok miatt már nem keresheti meg direktben.

A biztosítóknak január 1-i évfordulós váltás esetén a 45. napig szükséges értesíteniük azon ügyfeleket, ahol nem tudták lekérni a bónusz besorolást, vagy rossz bónusz besorolást észleltek. Ezek után már az ügyfeleknek kell a szükséges lépéseket megtenniük a besorolásuk módosítása végett, amelyre legkésőbb február 29-ig van idejük, utána A0-ba sorolják az új kötelező biztosítás szerződést.

Mivel az idő ebben az esetben döntő fontosságú, ezért javasoljuk, hogy ügyfeleink forduljanak e-mailben az ügyfélszolgálatunkhoz, ha ilyen hibát észleltek, vagy értesítést kaptak. Cégünk az alkuszi megbízás birtokában a korábbi és az új biztosító társaságnál is eljárhat, ezáltal jelentősen meggyorsíthatja a bónusz besorolás kijavítását.