Ematrica vásárlás

A kötelező biztosítás évfordulója

Kategória: Kötelező biztosítás hírek

Magyarországon több mint 4 millió kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) szerződés van jelenleg érvényben. Egészen 2010-ig mindegyik szerződés évfordulója egységesen január 1. volt.

Az évforduló időpontja azért nagyon fontos dátum a kötelező biztosításban, mert a KGFB szerződések csakis az évforduló napjára mondhatók fel a biztosítónál, ami által a gépjármű tulajdonosok lehetőséget kapnak arra, hogy kedvezőbb biztosítási díj, vagy jobb szolgáltatások reményében biztosítót váltsanak.

A 2009-ben életbe lépett kötelező törvény ezen annyiban változtatott, hogy minden 2010. január 1. után vásárolt gépjárműre kötött új kötelező biztosítási szerződés évfordulója a jármű adás-vételének a dátuma, míg az ekkor már életben lévő szerződésekre továbbra is január 1. maradt a forduló nap.

Hogyan lehet megtudni a kötelező biztosítás évforduló dátumát? 

A kötelező biztosítás évfordulójának a dátuma minden esetben megtalálható a biztosítási kötvényen. További lehetőség az évforduló dátumának a megállapítására, hogy ha autónkat 2010. január 1. előtt vásároltuk, akkor valószínűleg január 1-i lesz az évfordulónk, de ha 2010-ben vagy utána került tulajdonunkba a gépjármű, akkor a kötelező biztosítási szerződés évfordulója az adásvétel dátuma lesz. Ha épp semmilyen hivatalos dokumentum nem áll rendelkezésünkre kötelező szerződésünk fordulónapjának pontos megállapítására, akkor nyugodtan keressük fel biztosítási alkuszunknál ügyintézőnket, vagy hívjuk a biztosítónk ügyfélszolgálatát.

Amennyiben elégedettek vagyunk jelenlegi biztosítónkkal és elfogadjuk az általa az évfordulónk előtt 50 nappal küldött indexlevélben ajánlott biztosítási díjat, úgy semmi tennivalónk nincs a kötelező biztosítási évfordulóval, szerződésünk automatikusan megújul biztosítónknál a következő egy évre.