Ematrica vásárlás

A kötelező biztosítást terhelő baleseti adó 2013-ban

Kategória: Kötelező biztosítás hírek

Az idei kötelezőváltáskor már nemcsak a felelősségbiztosítás díjával, hanem az azt terhelő baleseti adóval is kalkulálnunk kell. 2012. január 1-jétől vezették be a baleseti adót, amelyet minden olyan gépjármű-tulajdonosnak kötelező befizetnie, aki gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkezik. Erre az adófajtára vonatkozó rendelkezéseket a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény (Neta törvény) foglalja össze. Az adó mértéke megegyezik a felelősségbiztosítás éves díjának harminc százalékával, azonban legfeljebb naponta 83 forint lehet. Mivel a kötelező biztosítási díj adja az adó alapját, nem mindegy, annak mekkorák a költségei.

2013-től már nem kizárólag október végén, hanem bármikor hirdethetnek új tarifákat a biztosítók, amelyeket már azok saját honlapján is megtalálunk, nemcsak a napilapokban. Így érdemes folyamatosan figyelnünk a legkedvezőbb ajánlatokat. Ha nincs időnk állandóan az internetet böngészni, egy online biztosításkalkulátor segítségét is igénybe vehetjük. A kalkulátorok már a baleseti adó mértékével is számolnak, így nem érhet senkit sem meglepetésként a plusz összeg.

A megfelelő adatok begépelése után kapunk egy ajánlatot. Ha az alacsonyabb jelenlegi díjunknál, érdemes váltanunk. A kötelező díja a cascóhoz hasonlóan évről évre csökken, így ha egy kedvezőbb biztosításra váltunk, a baleseti adó mértéke is csökkenni fog. Az új adófajtát a kötelezővel együtt kell befizetnünk a biztosítónak, annak továbbutalása már a biztosító feladata.