Ematrica vásárlás

A HU-GO útdíj

Kategória: Kötelező biztosítás hírek, Flotta biztosítás hírek

A HU-GO útdíj rendszere az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK Zrt.) által létrehozott központi informatikai rendszere a úthasználattal arányos útdíj beszedésére. A rendszer fogja össze a 3,5 tonnánál nehéz gépjárművek regisztrációját, útdíj beszedését és ellenőrzését is. A Hu-Go útdíj egyszerre szolgálja majd ki a hazai és tranzit gépjármű forgalmait is, illetve a viszonylati jeggyel és a GPS navigátorral ellátott gépjárművek nyilvántartását is.

Az úthasználattal arányos útdíj rendszert hazánkban július 1-től vezetik be. Megalkotásánál fő szempont volt, hogy a tehergépjárművek a gépjármű kategóriája és környezetvédelmi besorolása alapján fizessék meg az útdíjat. A rendszerben minden 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek részt vesznek majd, a díjfizetés vonatkozik az autópályákra, főutakra és a gyorsforgalmi utakra is, összesen 6513 km hosszan. A Hu-Go úthasználati díjat kétféle módon lehet megfizetni, vagy előre megváltott viszonylati jeggyel, illetve fedélzeti egységgel, bevallási közreműködő segítségével. A viszonylati jegy megváltását minden esetben előre kell megvásárolni, benzinkútnál, illetve értékesítési ponton, azonban rugalmatlansága miatt nem valószínű, hogy nagy sikert fog aratni az úthasználók körében. A fedélzeti egység segítségével egy bevallási közreműködővel kell szerződést kötnie az érintetteknek, aki az fedélzeti egység által elküldött adatokat az útdíj HU-Go rendszerében továbbítja. Az így átadott adatokkal a szakaszok megkezdése előtt az előre feltöltött egyenlegből fizeti ki az útdíjat az érintett, ennek feltétele, hogy számlával rendelkezzen a fuvaros az Állami Autópálya Kezelő Zrt-nél is.

A tehergépjármű útdíj kalkulátor már elérhető az internetten, így könnyedén és gyorsan kiszámolhatjuk a fizetendő díjat.