Ematrica vásárlás

30e Ft maximálhatják a baleseti adót

Kategória: Kötelező biztosítás hírek

Módosító törvényjavaslat alapján 30 ezer forintban maximálhatják a baleseti adó mértékét. Ennek oka, hogy a fuvarozók terhei olyan nagy mértékben növekedhetnének, amelyet már nem tudnának kifizetni.

Egy tehergépjármű esetében a baleseti adó - ha nem maximálnák az összeget - akár évi 30-100 ezer forinttal is megnövelhetné a kötelező biztosítás díját.

A fuvarozókat továbbá januártól a gázolaj árának növekedése, magasabb minimálbér és járulékos költségei, valamint az emelt ÁFA összege is érinteni fogja. Egy kisebb cég is akár évi több százezer forinttal fizethetne többet a baleseti adó miatt, nagyobb cégeknél akár évi 10-20 milliós költséget is jelenthetne a baleseti adó.

A javaslat alapján amennyiben ténylegesen 30 ezer forintban maximálják a baleseti adó mértékét, akkor a kötelező biztosítás 2012. évi díjai után a kormány kb. 2 milliárd forint árbevételről mond le, azonban a tervezett 30 milliárd forinthoz képest ez nem éri el a 10%-os mértéket sem.

A baleseti adó egyelőre nem került még elfogadásra, ezért lehetséges, hogy a biztosító társaságoknak a kötelező biztosítás 2012. évi díjait e nélkül kell meghirdetniük, és később a törvény hatályba lépésével meg kell növelniük a díjakat az adó mértékével. Ennek megfelelően a baleseti adó egy forgalmi adó lesz, amelynek megfizetése minden autó tulajdonos vagy üzembentartó részére kötelező lesz.