Ematrica vásárlás

CASCO biztosítás kalkulátor

Mi a CASCO biztosítás?

A CASCO biztosítás a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással szemben a saját hibás töréskárok, természeti károk, illetve lopáskárok esetén térít. 

A CASCO biztosítások ma már elég széles körben variálhatók, így mindenki megtalálhatja a számára optimális biztosítási fedezetet nyújtó CASCO terméket. Az autó CASCO a legismertebb, de van hajó-CASCO, légijármű-CASCO, stb. is.

A biztosítási piacon elérhető már a teljes CASCO biztosítás mellett a rész CASCO fedezet is (csak lopás vagy törés kockázat), de köthetünk öreg autókra is már CASCO biztosítást, illetve „márka CASCO” biztosítások is elérhetőek.

CASCO biztosítási módozat esetén a kárgyakoriság elég magas, ezért nem a legolcsóbb biztosítás. Új autókra feltétlenül érdmes megkötni, autó hitel igénybevétele esetén a finanszírozó általában kötelezően előírja a CASCO biztosítás megkötését. A CASCO biztosítás díját a gépjármű értéke, a gépjármű gyártmányának kárgyakorisága, illetve a választott önrészesedés határozza meg leginkább.

CASCO önrész

Az önrészesedés esetén a kár mértékét százalékosan és fix összegben is meghatározzák, kár bekövetkezésekor a magasabb értéket veszik figyelembe. (pl. kár 10%, de min. 100.000 Ft önrész esetén , ha a kár 2.000.000 Ft, akkor az önrész mértéke 200.000 Ft lesz.  Ha a kár ugyanennél az önrésznél csak 500.000 Ft, akkor az a biztosító társság 100.000  önrészt von le a kártérítés összegéből.)

CASCO biztosítás által fedezett kockázatok

Elemi kár: tűz, villámcsapás, robbanás, földcsuszamlás, kő- és földomlás, természetes üreg vagy talajszint alatti építmény beomlása, legalább 15m/mp sebességű szélvihar, felhőszakadás, árvíz, belvíz, egyéb vízelöntés, jégverés, lezúduló hótömeg és hónyomás által gépjárművünkben vagy tartozékaiban okozott kár.

Töréskár: baleseti erőhatás által keletkezett sérülések, továbbá idegen személy által okozott rongálás, gépjárművünkben vagy tartozékaiban okozott kár.

Lopáskár: gépjárművünk ellopása vagy elrablása, vagy tartozékainak részlopása, rablása esetén okozott kár. A biztosító társaság a kár esetén vizsgálja az előírt védelmi előírások betartását, valamint a szükséges papírokat és tartozékokat bekéri (pl. pótkulcs, forglami, törzskönyv)

Üvegtörés kár: baleseti erőhatás által keletkezett sérülések, továbbá idegen személy által okozott rongálás, gépjárművünkben vagy tartozékaiban okozott kár.

CASCO biztosítás kizárásai általában

 • lejárt forgalmi engedéllyel közlekedő autóban keletkezik kár
 • gyógyszer, kábítószer, alkoholos befolyáltság alatt okozunk kárt
 • súlyos gondatlanság, jogellenes, szándékos károkozás
 • a gépjárművet nem rendeltetésszerűen használták, műszaki állapotát elhanyagolták
 • védelmi berendezés nem megfelelő megléte esetén

CASCO biztosítás területi hatálya

Általában Európa teljes területére kiterjed, egyes biztosító társaságoknál Törökország területére is. Általában nem terjed ki a fedezete a volt Szovjetunió területére, kivéve Észtország, Lettország és Litvánia területét.

CASCO biztosítás megkövetelt védelmi előírások

CASCO biztosítás kalkulátor használatával a választott CASCO biztosítás esetén a program biztosító társaságonként megadja a szükséges vagyonvédelmet, ennek hiányában általában lopás kockázatot kizárják. Megkövetelt védelmi előírások általában:

 • gyári vagy utólagosan beépített indításgátló (immobilizer)
 • gyári vagy utólagosan beépített riasztó
 • riasztó és immobilizer együttesen
 • GPS
 • rablásgátló
 • mehanikus védelem (kormányzár, váltózár)

Fontos: a védelmi berendezéseknek MABISZ által minősítettnek kell lenniük. Adott védelmi berendezés beszerelése esetén a biztosító társaság kedvezményt ad (pl. GPS 10-20%)

Tipp: Több autó esetén kössön flotta CASCO biztosítás szerződést.

Hasznos tanácsok CASCO Biztosítás esetén

Ne hagyjuk, felejtsük az autónkba:

 • ne hagyjuk gépjárművünkbe az autó forgalmi engedélyét, törzskönyvét, személyes iratokat
 • ne hagyjuk gépjárművünkbe a slusszkulcsot, pótkulcsot
 • ne hagyjuk gépjárművünkbe a riasztót, indításgátló leírását, indításgátló póttávirányítóját, kapunyitót

mert lopáskár esetén a fentieket a kárszakértőnek le kell adnunk, ennek hiányában elutasításra kerülhet a kárunk kifizetése.

Apróbb koccanás, vagy defekt esetén a kiszálláskor mindig vegyük ki az indítókulcsot, mivel sok esetben trükkös tolvajok áldozata lehetünk.

Gépkocsink indítókulcsának elvesztését azonnal jelenteni kell a biztosító társaságnak, mivel előírhatja a teljes zár cseréjét, megelőzendően egy gépjármű lopáskárt.

Használt autó vásárlása esetén érdeklődjünk a beépített extra tartozékok listájáról, mivel a legtöbb CASCO biztosítás csak az alapfelszereltséget biztosítja, az extra - utólagosan beszerelt tartozékokat pl. alufelni, légkondi - nem, csak külön díj megfizetése mellett. Amennyiben nem tudjuk ezt megállapítani és gépjármű kereskedésben várásoljuk az autónkat, kérhetünk egy eurotax értékelést, amelyből egyértelműen kiderül gépjárművünk felszereltsége.

Ha új CASCO biztosítás szerződést köt, de másik biztosítónál, akkor a régi biztosítójától kérhet casco biztosítás igazolást a kármentes időszakról, mivel a casco biztosítás bónusz az új CASCO biztosításnál is érvényesíthető a legtöbb helyen.

Kötelező biztosítás kötése esetén érdemes casco biztosítás díját is együttesen kiszámolni, mivel együttkötésre a legtöbb biztosító társaság kedvezményt biztosít.

A kötelező biztosítás díjszámításának menete

Kategória: Kötelező biztosítás hírek

A kötelező biztosítás megkötése nem egy opcionális dolog, erre törvény van, számunkra ez kötelezettség. Sokan ezt egy ablakon kihajított összegnek tekintik, és mint olyan, megpróbálják a lehető legalacsonyabb díjú biztosítási szerződést megkötni. Mindenkinek megvan a maga taktikája, hogyan jusson a lehető legolcsóbban a biztosításhoz – folyamatosan figyelik a biztosítók hirdetéseit, internetes kalkulátorokkal számításokat végeznek, és a többi. Pedig valójában a biztosítás összege nagyban múlik rajtunk!

 

 

Milyen szempontos alapján kerül meghatározásra a biztosítás díja?

 

Annak ellenére, hogy az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb a kötelező biztosítás – amely még így nagy vitákat szít, hiszen az autósok sokallják ezt az összeget, a biztosítók pedig túl alacsonynak találják –, a fiataloknak még így is horribilis összegeket kell kifizetniük az első néhány kötelező biztosítás éves díjáért. Ez a jelenség nem csak Magyarországra jellemző, egész Európában így működik a biztosításkötés. Ennek az oka roppant egyszerű. A biztosítási szolgáltatás bónusz és malusz rendszereken alapul, tehát ha nem okoztunk balesetet az elmúlt évben, bónuszokat kapunk, így a biztosításunk kedvezőbb áron köttetik meg, ezzel ellentétben ha károkozók voltunk, akkor maluszban lesz részünk, így a biztosításunk is drágább lesz. Magyarországon az első biztosítási fokozat a B1, amelyet egy évnyi vezetés után léphetünk meg, a legmagasabb fokozat pedig a B10, amely eléréséhez tíz évnyi vezetés szükséges. Nyilvánvalóan annál olcsóbb a biztosítás, minél több évet vezettünk balesetmentesen. Az a fiatal sofőr, aki frissen szerezte a jogosítványát, tehát még nem prezentálta, mennyire vezet biztonságosan, az a biztosítók számára nagyobb kockázatot jelent, így a biztosítás ára is drágább.

 

Ne gondoljuk azonban, hogy ez egy igazságtalan rendszer. A biztosítási díj kiszámítása roppant összetett, rengetek szempontot vesz figyelembe, amelyben a biztosító igen nagy kockázatot is vállal. Az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb a biztosítás díja, azonban ez meg is látszik az esetleges balesetek után a kárrendezés minőségén és a kifizetett kártérítési összegen.

 

A kötelező gépjármű-felelősség biztosítás rendszerének egy igen fontos alappillére a bónusz és maluszrendszer. Nem kell akadémikus latin nyelvismeret ahhoz, hogy kitaláljuk, ez a két fogalom mit is jelent. A bonus jelentése a jó, a malus jelentése a rossz, ebből kifolyólag a bónuszukban azok részesülnek, akik jól, azaz balesetmentesen vezetnek; maluszban pedig részesülnek azok, akik rosszul vezetnek, vagyis balesetet okoznak. A biztosítás működésének alapvetően egyszerű koncepciója van. Bizonyos, általunk fizetett összeg fejében a biztosító vállalkozik arra, hogy amennyiben baleseti kárt okozunk, akkor ezen kár rendezését ő maga fizeti, ezzel kockázatot vállalva. Evidens, hogy azok az autósok, akik az évek során nem okoznak balesetet, kevesebb kockázatot jelentenek a biztosító számára, így az eltelt balesetmentes évekkel párhuzamosan a biztosítás összege is csökken. Ha már sok-sok bónuszév áll mögöttünk, ne gondoljuk azt, hogy most már a lovak közé csaphatunk, hiszen érdemes jól vigyáznunk a bónuszainkra, ugyanis tizenegy évnyi balesetmentes vezetés után belépünk a legkedvezőbb árkategóriába, így akár a biztosítási díjunk az eredeti felére is lecsökkenhet.

 

Természetesen ugyanez a helyzet a maluszokkal is, noha kicsit drasztikusabb mértékekkel. Amennyiben személyautónkkal kárt okozunk, akkor a maluszunkkal egyenesen kettő bónuszosztályt lépünk le, és amennyiben rövid időn belül sok fokozatot lépünk le, akkor a biztosítási díjunk a kár a kétszeresére nőhet, vagy még többre. Egyre jobban terjedő jelenség, hogy a biztosítók a díjtarifájukban nem csak a bónusz-malusz fokozatot veszik figyelembe, hanem magát a károkozás tényét is külön díjszorzóval büntetik – így előfordulhat, hogy egyetlen apró koccanás az adott biztosítónál a következő évre akár a díj duplázódását is eredményezheti.

Azt se felejtsük el, hogy amennyiben a mi autónkat valaki más vezeti, aki balesetet okoz, akkor annak kárát is a mi bónuszfokozatunk fogja elszenvedni.

 

Hogy kössük meg a lehető legkedvezőbb áron a biztosításunkat?

 

Nagyon sokat nyerünk, ha interneten keresztül kötjük meg a biztosításunkat. Egyfelől megspóroljuk magunknak a sorban való várakozás idejét, ezen kívül az ügyintézés fáradalmait, de ami nyilvánvalóan a legfontosabb, a minden szerződést ismerő kalkulátorok segítségével igen sok pénzt is a pénztárcánkban tarthatunk. Gyorsan, kényelmesen és rendkívül egyszerűen bemutatják, összehasonlítják a saját biztosítási igényünkre vonatkozó, teljesen személyre szabott ajánlatait a hazai biztosítóknak.

 

Miért is takarítunk meg vele pénzt?

 

Azon kívül, hogy a kalkulátorok számos feltételt figyelembe véve keresik meg a legmegfelelőbb ajánlatot, rengeteg kedvezményt is igénybe lehet venni az online felületeken. Ezek a kedvezmények nagyon sokat változtatnak a biztosítás összegén, az alapdíjakat önmagukban nem is érdemes összehasonlítani, mert a számos kedvezmény közül nagyon valószínű, hogy valamelyikre, esetleg többre is jogosultak vagyunk.