Ematrica vásárlás

CASCO biztosítás kalkulátor

Mi a CASCO biztosítás?

A CASCO biztosítás a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással szemben a saját hibás töréskárok, természeti károk, illetve lopáskárok esetén térít. 

A CASCO biztosítások ma már elég széles körben variálhatók, így mindenki megtalálhatja a számára optimális biztosítási fedezetet nyújtó CASCO terméket. Az autó CASCO a legismertebb, de van hajó-CASCO, légijármű-CASCO, stb. is.

A biztosítási piacon elérhető már a teljes CASCO biztosítás mellett a rész CASCO fedezet is (csak lopás vagy törés kockázat), de köthetünk öreg autókra is már CASCO biztosítást, illetve „márka CASCO” biztosítások is elérhetőek.

CASCO biztosítási módozat esetén a kárgyakoriság elég magas, ezért nem a legolcsóbb biztosítás. Új autókra feltétlenül érdmes megkötni, autó hitel igénybevétele esetén a finanszírozó általában kötelezően előírja a CASCO biztosítás megkötését. A CASCO biztosítás díját a gépjármű értéke, a gépjármű gyártmányának kárgyakorisága, illetve a választott önrészesedés határozza meg leginkább.

CASCO önrész

Az önrészesedés esetén a kár mértékét százalékosan és fix összegben is meghatározzák, kár bekövetkezésekor a magasabb értéket veszik figyelembe. (pl. kár 10%, de min. 100.000 Ft önrész esetén , ha a kár 2.000.000 Ft, akkor az önrész mértéke 200.000 Ft lesz.  Ha a kár ugyanennél az önrésznél csak 500.000 Ft, akkor az a biztosító társság 100.000  önrészt von le a kártérítés összegéből.)

CASCO biztosítás által fedezett kockázatok

Elemi kár: tűz, villámcsapás, robbanás, földcsuszamlás, kő- és földomlás, természetes üreg vagy talajszint alatti építmény beomlása, legalább 15m/mp sebességű szélvihar, felhőszakadás, árvíz, belvíz, egyéb vízelöntés, jégverés, lezúduló hótömeg és hónyomás által gépjárművünkben vagy tartozékaiban okozott kár.

Töréskár: baleseti erőhatás által keletkezett sérülések, továbbá idegen személy által okozott rongálás, gépjárművünkben vagy tartozékaiban okozott kár.

Lopáskár: gépjárművünk ellopása vagy elrablása, vagy tartozékainak részlopása, rablása esetén okozott kár. A biztosító társaság a kár esetén vizsgálja az előírt védelmi előírások betartását, valamint a szükséges papírokat és tartozékokat bekéri (pl. pótkulcs, forglami, törzskönyv)

Üvegtörés kár: baleseti erőhatás által keletkezett sérülések, továbbá idegen személy által okozott rongálás, gépjárművünkben vagy tartozékaiban okozott kár.

CASCO biztosítás kizárásai általában

 • lejárt forgalmi engedéllyel közlekedő autóban keletkezik kár
 • gyógyszer, kábítószer, alkoholos befolyáltság alatt okozunk kárt
 • súlyos gondatlanság, jogellenes, szándékos károkozás
 • a gépjárművet nem rendeltetésszerűen használták, műszaki állapotát elhanyagolták
 • védelmi berendezés nem megfelelő megléte esetén

CASCO biztosítás területi hatálya

Általában Európa teljes területére kiterjed, egyes biztosító társaságoknál Törökország területére is. Általában nem terjed ki a fedezete a volt Szovjetunió területére, kivéve Észtország, Lettország és Litvánia területét.

CASCO biztosítás megkövetelt védelmi előírások

CASCO biztosítás kalkulátor használatával a választott CASCO biztosítás esetén a program biztosító társaságonként megadja a szükséges vagyonvédelmet, ennek hiányában általában lopás kockázatot kizárják. Megkövetelt védelmi előírások általában:

 • gyári vagy utólagosan beépített indításgátló (immobilizer)
 • gyári vagy utólagosan beépített riasztó
 • riasztó és immobilizer együttesen
 • GPS
 • rablásgátló
 • mehanikus védelem (kormányzár, váltózár)

Fontos: a védelmi berendezéseknek MABISZ által minősítettnek kell lenniük. Adott védelmi berendezés beszerelése esetén a biztosító társaság kedvezményt ad (pl. GPS 10-20%)

Tipp: Több autó esetén kössön flotta CASCO biztosítás szerződést.

Hasznos tanácsok CASCO Biztosítás esetén

Ne hagyjuk, felejtsük az autónkba:

 • ne hagyjuk gépjárművünkbe az autó forgalmi engedélyét, törzskönyvét, személyes iratokat
 • ne hagyjuk gépjárművünkbe a slusszkulcsot, pótkulcsot
 • ne hagyjuk gépjárművünkbe a riasztót, indításgátló leírását, indításgátló póttávirányítóját, kapunyitót

mert lopáskár esetén a fentieket a kárszakértőnek le kell adnunk, ennek hiányában elutasításra kerülhet a kárunk kifizetése.

Apróbb koccanás, vagy defekt esetén a kiszálláskor mindig vegyük ki az indítókulcsot, mivel sok esetben trükkös tolvajok áldozata lehetünk.

Gépkocsink indítókulcsának elvesztését azonnal jelenteni kell a biztosító társaságnak, mivel előírhatja a teljes zár cseréjét, megelőzendően egy gépjármű lopáskárt.

Használt autó vásárlása esetén érdeklődjünk a beépített extra tartozékok listájáról, mivel a legtöbb CASCO biztosítás csak az alapfelszereltséget biztosítja, az extra - utólagosan beszerelt tartozékokat pl. alufelni, légkondi - nem, csak külön díj megfizetése mellett. Amennyiben nem tudjuk ezt megállapítani és gépjármű kereskedésben várásoljuk az autónkat, kérhetünk egy eurotax értékelést, amelyből egyértelműen kiderül gépjárművünk felszereltsége.

Ha új CASCO biztosítás szerződést köt, de másik biztosítónál, akkor a régi biztosítójától kérhet casco biztosítás igazolást a kármentes időszakról, mivel a casco biztosítás bónusz az új CASCO biztosításnál is érvényesíthető a legtöbb helyen.

Kötelező biztosítás kötése esetén érdemes casco biztosítás díját is együttesen kiszámolni, mivel együttkötésre a legtöbb biztosító társaság kedvezményt biztosít.

A kgfb váltásának menete

Kategória: Kötelező biztosítás hírek

A legtöbb ember arra törekszik, hogy a kötelező biztosítását úgy válassza ki, hogy a lehető legkevesebb pénzt kelljen kifizetnie, és ebben a szerződésben lehetőleg minden olyan feltétel benne legyen, ami számára szükségszerű. Ezt a szerződést azonban nem is olyan egyszerű kiválasztani. Mivel a biztosítási árak érvről-évre változnak, így nem lehetetlen, hogy egyszer biztosítót szeretnénk váltani. De hogyan?

Változó árak, változató ügyfelek

Hosszú évek tapasztalata mutatja azt, hogy a biztosítók mindig úgy próbálták bővíteni ügyfeleik körét, hogy az új ügyfeleknek nagyobbnál nagyobb kedvezményeket adtak az első szerződés jogcímén. A hűségidőre, a meglévő ügyfelek megbecsülésére fittyet hányva folyamatosan azt kellett tapasztalnunk, hogy ha elvégzünk egy biztosítás kalkulátorral történő számítást, akkor szinte soha nem fordulhatott az elő, hogy az éppen szerződésben álló biztosítónk ajánlotta volna a legkedvezőbb összeget. Éppen emiatt autósok tömkelege élt azzal a lehetőséggel, hogy minden évben új szerződést kötött vagy ugyan azzal a társasággal, vagy egy másikkal, mígnem 2015-ben bevezetésre került egy olyan törvénymódosítás, amely kimondja, hogy az új ügyfél nem kaphat kedvezőbb díjat a régi ügyfélnél, sőt, éppen fordítva, árkülönbségre csak akkor kerülhet sor, ha a régi ügyfél számára kedvezőbb az eltérés. Ez némiképpen csökkentette a társaságok között lavírozók számát, de természetesen számos oka lehet egy tulajdonosnak, hogy biztosítót váltson.

A biztosítók évről évre változtatják az árakat, sőt, 2013 óta lehetőségük van év közben is módosítani a díjakat, amelynek csupán annyi kötelezettsége van, hogy a változás előtt 60 nappal be kell ezt jelenteni. Ezeket figyelembe véve igen jelentős díjkülönbségek alakultak ki – például az Aegon és az Allianz csupán négyszer módosította 2016-ban a díjat, míg a Wáberer majdnem minden hónapban, összesen tízszer. Mára az évközi díjkorrekcióknak köszönhetően csökkent az évi egyszeri díjhirdetés jelentősége. Ez a biztosítók számára csökkenti az árversenyt is, s szabadabban emelhetik a tarifáikat.

Hogyan váltsak biztosítót?

Alapvetően a biztosítás váltásának folyamata szakember segítsége nélkül meglehetősen körülményes és bonyodalmas, és ha valami elkerüli a figyelmünket, akkor az igen súlyos következményeket vonhat maga után, lehet, hogy büntetést is bezsebelhetünk. A díjtáblák bonyolultak, egy ezzel foglalkozó szakember is olykor nehezen igazodik ki rajtuk. Éppen ezért az autósok számára a legkézenfekvőbb megoldás az, hogyha interneten keresztül, online alkusz segítségével végzik el ezt a folyamatot.

Nagyon sokat nyerünk, ha interneten keresztül kötjük és bontjuk meg a biztosításunkat. Egyfelől megspóroljuk magunknak a sorban való várakozás idejét, ezen kívül az ügyintézés fáradalmait, de ami nyilvánvalóan a legfontosabb, a minden szerződést ismerő kalkulátorok segítségével igen sok pénzt is a pénztárcánkban tarthatunk. Gyorsan, kényelmesen és rendkívül egyszerűen bemutatják, összehasonlítják a saját biztosítási igényünkre vonatkozó, teljesen személyre szabott ajánlatait a hazai biztosítóknak, és ha akad olyan, ami számunkra jobban megfelel, mint az a biztosítás, amellyel most állunk szerződésbe, akkor ezen felületen fel is tudjuk bontani a szerződést, és meg is köthetjük az újat.

Nyilván ennél egy csöppet árnyaltabb a helyzet, de így már közel sem olyan bonyolult és kockázatos.

A biztosító váltásának menete

A biztosítóváltás négy nagy lépésből áll.

Először is utána kell járnunk, hogy a biztosítási évfordulónk mikorra datálható. Ez természetesen megtalálható a szerződésen, vagy bármelyik biztosítási kötvényen.

Második lépésként egy internetes biztosításváltás kalkulátorral nézzük meg azt, hogy jelenleg van-e olyan szolgáltatású és díjú biztosítás, ami a miénknél kedvezőbb feltételeket biztosít.

Harmadízben a biztosítási évforduló előtt legalább harminc nappal fel kell mondani a szerződést írásban. Ezt megtehetjük a biztosító ügyfélszolgálatán, postai úton tértivevénnyel, vagy faxon. A felmondásnak feltétlenül tartalmaznia kell a szerződő nevét és címét, a biztosítási módozatot, a kötvényszámot és a felmondás okát. Gépjármű biztosítások esetében érdemes már a felmondáson feltüntetni, a kártörténeti igazolás kiállításának kérelmét.

Az utolsó lépésben pedig csupán annyi a teendőnk, hogy a kalkulátor segítségével kössük meg az új szerződésünket.

Azt azonban ne felejtsük el, hogy évente egyszer van lehetőségünk arra, hogy kötelező gépjármű-felelősségbiztosításunk szerződését átvigyük másik biztosítóhoz. A biztosítók bármikor, elvileg naponta is hirdethetnek új tarifákat, ezek azonban csak 60 nappal később lépnek életbe. Így lehetőségünk van érdemben tájékozódni, és ha kedvezőbb ajánlatot találunk, az évforduló előtt legfeljebb 60, de legalább 30 nappal kezdeményezhetjük a biztosítóváltást.