Ematrica vásárlás

Újabb változások a KRESZ-ben

Kategória: Gépjármű blog

Már nem kötelező az EÜ csomag és a tűzoltókészülék, de tilos a lézerblokkolók használata.

A kormány már elfogadta azokat a kezdeményezéseket, amik több ponton is módosítják a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozását, azaz a KRESZ-t.

Ezek alapján már augusztusban életbe lépett az a változás, amely szerint az útmenti ingatlan előtt a behajtást akadályozva parkolók nem bírságolhatók, ha a megálláshoz az ingatlan tulajdonosa (vagy az azzal rendelkezni jogosult) hozzájárulását adta.

A szeptembertől érvényes módosítások kimondják, hogy tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni. A határozott tilalom megállítja a sebességellenőrzés meghiúsítására alkalmas, így közlekedésbiztonsági kockázatot hordozó ún. lézerblokkolók további terjedését. Az új szabályozás ugyanakkor rögzíti, hogy az ellenőrzést előrejelző eszközök - traffipax és radarjelzők - alkalmazása megengedett.

Szintén szeptemberi újdonságnak számít a KRESZ-ben a torlódásoknál alkalmazandó biztonsági folyosó, azaz, két vagy több sávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek torlódáshoz érve a legbelső sávban balra, míg a többi sávokban szorosan jobbra kell húzódniuk, ezáltal biztosítva a megkülönböztetett jelzést használó, vagy forgalmat ellenőrző, illetve mentést intéző gépkocsik fennakadás nélküli előrejutását. A biztonsági folyosó az álló kocsisorok között a motorkerékpárosok előrehaladásának biztonságát is növeli.

Nem lesz kötelező viszont az elsősegély nyújtó felszerelés (elsősegély doboz, eü-csomag) illetve a tűzoltó készülék - ezek hiánya már nem büntethető közúti ellenőrzés során, azonban az ezek nélkül közlekedő jármű vezetője egy baleset vagy tűz kapcsán felelősséggel fog tartozni a segítségnyújtás esetleges elmulasztásáért.