Ematrica vásárlás

Közlekedésbiztonság, a fényszoró

Kategória: Gépjármű blog

Látja? Nem látja?

 

Sokszor bizony ez utóbbi az igaz, pedig a biztonságos közlekedés egyik alapelve: látni és látszani. Ennek gyakorlati megvalósításához nem kell más, „csak” szabályismeret és kifogástalan műszaki állapotú autó.

A gépjárművek biztonsági berendezéseinek rendszeres ellenőrzését (ide tartozik a világítás is) a KRESZ előírja, de a nap, mint nap látott rossz példák azt bizonyítják, hogy erről sokan elfeledkeznek. Az egyik legszembeötlőbb a számtalan rosszul beállított tompított fényszóró: ez veszélyes az így közlekedő autó vezetőjére, mert nem optimális az előtte lévő útszakasz megvilágítása, de a szembejövőkre is, az elvakítás miatt. Felesleges kockázatvállalás helyett érdemes valamely szakműhelyben beállíttatni a fényszórókat.

Lehet, hogy semmi gond a beállítással, mégis vakít a tompított fény. Hogy miért? Sokan elfeledkeznek a fényszóró terhelésnek megfelelő beállításáról. Pedig a dolog általában egyszerű, egyre több autóban belülről – s nem kívül, a fényszóró alatti állítókarral, mint a régi Skodákon, Wartburgokon – lehetséges a korrekció. A gépkönyvben le van írva, hogy az állítókereket a terhelésnek megfelelően melyik pozícióba (0 – 4) kell tekerni. Nem szégyen elolvasni a tudnivalókat, s használni a vakítástól óvó szerkezetet!

A forgalomban részt vevő gépjárműveket éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, helyzetjelző lámpákkal ÉS (nem VAGY, hanem ÉS, s ez a lényeges!) tompított fényszóróval kell kivilágítani, a KRESZ szerint. Mégis, - talán rosszul értelmezett takarékosságból – sokan rendszeresen első helyzetjelzőfénnyel közlekednek, figyelmen kívül hagyva, hogy autójuk a tompított fényszóró nélkül szinte észrevehetetlen, ezért nehezebben és később észlelhető, s ez a késedelem – adott esetben – az életükbe (és mások életébe) is kerülhet.

Napjainkban a személyautók többségén szériafelszerelés a hátsó ködlámpa, más néven ködzárófény. A KRESZ szerint CSAK akkor szabad használni, ha a látási viszonyok egészen lassú haladást tesznek lehetővé, például ködben, hóesésben. (EZ ÉRVÉNYES A KÖDFÉNYSZÓRÓKRA IS!) A szabállyal ellentétes, ráadásul veszélyes szokás a ködzárófény ötletszerű, indokolatlan használata. Izzója 21 W-os, tehát a féklámpaizzóval azonos teljesítményű, s az erős, vörös fény zavarja, elvakítja a követő autó vezetőjét.

Sorolni lehetne a szabálytalan – távolsági fényszóró indokolatlan, nem előírásszerű használata, lila fényorgia az autó alatt, elöl és/vagy hátul kiégett izzóval, „félszeműen” közlekedő autók, stb. - világítási variációkat. Közös érdek, hogy ne kövessük a rossz példákat! (Autós sztorizások során számtalan történetet hallani traffipaxról, ittas vezetésről, szabálytalan parkolásról, s ezek békés úton történő „levajazásáról”. Arra, hogy valakit rosszul kivilágított autója miatt büntettek volna meg, még nemigen volt példa. Vajon miért?)