Ematrica vásárlás

A kötelező biztosítás díjszámításának menete

Kategória: Kötelező biztosítás hírek

A kötelező biztosítás megkötése nem egy opcionális dolog, erre törvény van, számunkra ez kötelezettség. Sokan ezt egy ablakon kihajított összegnek tekintik, és mint olyan, megpróbálják a lehető legalacsonyabb díjú biztosítási szerződést megkötni. Mindenkinek megvan a maga taktikája, hogyan jusson a lehető legolcsóbban a biztosításhoz – folyamatosan figyelik a biztosítók hirdetéseit, internetes kalkulátorokkal számításokat végeznek, és a többi. Pedig valójában a biztosítás összege nagyban múlik rajtunk!

 

 

Milyen szempontos alapján kerül meghatározásra a biztosítás díja?

 

Annak ellenére, hogy az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb a kötelező biztosítás – amely még így nagy vitákat szít, hiszen az autósok sokallják ezt az összeget, a biztosítók pedig túl alacsonynak találják –, a fiataloknak még így is horribilis összegeket kell kifizetniük az első néhány kötelező biztosítás éves díjáért. Ez a jelenség nem csak Magyarországra jellemző, egész Európában így működik a biztosításkötés. Ennek az oka roppant egyszerű. A biztosítási szolgáltatás bónusz és malusz rendszereken alapul, tehát ha nem okoztunk balesetet az elmúlt évben, bónuszokat kapunk, így a biztosításunk kedvezőbb áron köttetik meg, ezzel ellentétben ha károkozók voltunk, akkor maluszban lesz részünk, így a biztosításunk is drágább lesz. Magyarországon az első biztosítási fokozat a B1, amelyet egy évnyi vezetés után léphetünk meg, a legmagasabb fokozat pedig a B10, amely eléréséhez tíz évnyi vezetés szükséges. Nyilvánvalóan annál olcsóbb a biztosítás, minél több évet vezettünk balesetmentesen. Az a fiatal sofőr, aki frissen szerezte a jogosítványát, tehát még nem prezentálta, mennyire vezet biztonságosan, az a biztosítók számára nagyobb kockázatot jelent, így a biztosítás ára is drágább.

 

Ne gondoljuk azonban, hogy ez egy igazságtalan rendszer. A biztosítási díj kiszámítása roppant összetett, rengetek szempontot vesz figyelembe, amelyben a biztosító igen nagy kockázatot is vállal. Az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb a biztosítás díja, azonban ez meg is látszik az esetleges balesetek után a kárrendezés minőségén és a kifizetett kártérítési összegen.

 

A kötelező gépjármű-felelősség biztosítás rendszerének egy igen fontos alappillére a bónusz és maluszrendszer. Nem kell akadémikus latin nyelvismeret ahhoz, hogy kitaláljuk, ez a két fogalom mit is jelent. A bonus jelentése a jó, a malus jelentése a rossz, ebből kifolyólag a bónuszukban azok részesülnek, akik jól, azaz balesetmentesen vezetnek; maluszban pedig részesülnek azok, akik rosszul vezetnek, vagyis balesetet okoznak. A biztosítás működésének alapvetően egyszerű koncepciója van. Bizonyos, általunk fizetett összeg fejében a biztosító vállalkozik arra, hogy amennyiben baleseti kárt okozunk, akkor ezen kár rendezését ő maga fizeti, ezzel kockázatot vállalva. Evidens, hogy azok az autósok, akik az évek során nem okoznak balesetet, kevesebb kockázatot jelentenek a biztosító számára, így az eltelt balesetmentes évekkel párhuzamosan a biztosítás összege is csökken. Ha már sok-sok bónuszév áll mögöttünk, ne gondoljuk azt, hogy most már a lovak közé csaphatunk, hiszen érdemes jól vigyáznunk a bónuszainkra, ugyanis tizenegy évnyi balesetmentes vezetés után belépünk a legkedvezőbb árkategóriába, így akár a biztosítási díjunk az eredeti felére is lecsökkenhet.

 

Természetesen ugyanez a helyzet a maluszokkal is, noha kicsit drasztikusabb mértékekkel. Amennyiben személyautónkkal kárt okozunk, akkor a maluszunkkal egyenesen kettő bónuszosztályt lépünk le, és amennyiben rövid időn belül sok fokozatot lépünk le, akkor a biztosítási díjunk a kár a kétszeresére nőhet, vagy még többre. Egyre jobban terjedő jelenség, hogy a biztosítók a díjtarifájukban nem csak a bónusz-malusz fokozatot veszik figyelembe, hanem magát a károkozás tényét is külön díjszorzóval büntetik – így előfordulhat, hogy egyetlen apró koccanás az adott biztosítónál a következő évre akár a díj duplázódását is eredményezheti.

Azt se felejtsük el, hogy amennyiben a mi autónkat valaki más vezeti, aki balesetet okoz, akkor annak kárát is a mi bónuszfokozatunk fogja elszenvedni.

 

Hogy kössük meg a lehető legkedvezőbb áron a biztosításunkat?

 

Nagyon sokat nyerünk, ha interneten keresztül kötjük meg a biztosításunkat. Egyfelől megspóroljuk magunknak a sorban való várakozás idejét, ezen kívül az ügyintézés fáradalmait, de ami nyilvánvalóan a legfontosabb, a minden szerződést ismerő kalkulátorok segítségével igen sok pénzt is a pénztárcánkban tarthatunk. Gyorsan, kényelmesen és rendkívül egyszerűen bemutatják, összehasonlítják a saját biztosítási igényünkre vonatkozó, teljesen személyre szabott ajánlatait a hazai biztosítóknak.

 

Miért is takarítunk meg vele pénzt?

 

Azon kívül, hogy a kalkulátorok számos feltételt figyelembe véve keresik meg a legmegfelelőbb ajánlatot, rengeteg kedvezményt is igénybe lehet venni az online felületeken. Ezek a kedvezmények nagyon sokat változtatnak a biztosítás összegén, az alapdíjakat önmagukban nem is érdemes összehasonlítani, mert a számos kedvezmény közül nagyon valószínű, hogy valamelyikre, esetleg többre is jogosultak vagyunk.