Ematrica vásárlás

10-15%-kal drágulhatnak a kötelező biztosítások

Kategória: Kötelező biztosítás hírek

A november 2-án kezdődő év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány növekvő díjakat, és 80-90.000 biztosítót váltó ügyfelet hozhat a szakértői vélemények szerint.

 

Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) gépjárműszekciójának elnöke arról tájlkoztatott: a 3 millió hazai személyautóból kb. 1 milliót érint idén az év végi kampány (ezeknek a járműveknek fordul 2018. január elsejével a biztosítási éve), és mintegy 80-90 ezren köthetnek új biztosítóval szerződést.

Sebestyén László, a Netrisk vezérigazgatója az év végi kgfb-szerződések átlagdíját mintegy 18-20 ezer forintos szintre várja, ami kb. 10-15% díjnövekedést jelenthet. Ez az érték körülbelül a fele az év közben tapasztalt 35.000 Ft-os átlagdíjnak, de a különbség oka nem a biztosítók időszakonként eltérő árazása, hanem az érintett járműpark összetétele: az év végi kampány olyan idősebb, 2010 előtt vásárolt autók biztosítását érinti, amelyeknek jelentős része a legkedvezőbb, B10 bónuszfokozattal rendelkezik.

Köztudott, hogy az autósok 2010. január 1-je előtt egységesen január elsejei évfordulóval köthettek kötelező biztosítást. Az azóta megvásárolt gépjárművek szerződéseinél már nem a naptári kezdőnap, hanem a megvásárlás napja számít évfordulónak. Ennek következtében 2010 óta folyamatosan, évről évre csökken az év végén forduló kötelező biztosítások aránya, amely idén már az egyharmadot sem éri el.

A biztosítóknak a tarifáikat minimum 60 nappal az érvénybe lépés előtt kell meghirdetniük. Ennek megfelelően az év végi kampány díjait a november 2-ig meghirdetett tarifák alapján ismerhetik meg az érintett autósok.

Aki a meglévő kgfb-szerződés felmondása mellett dönt, annak ezt legkésőbb december elseje éjfélig közölnie kell az illetékes biztosítóval. Az új biztosítás kiválasztására december 31-ig van lehetőség.