Ematrica vásárlás

A kgfb váltásának menete

Kategória: Kötelező biztosítás hírek

A legtöbb ember arra törekszik, hogy a kötelező biztosítását úgy válassza ki, hogy a lehető legkevesebb pénzt kelljen kifizetnie, és ebben a szerződésben lehetőleg minden olyan feltétel benne legyen, ami számára szükségszerű. Ezt a szerződést azonban nem is olyan egyszerű kiválasztani. Mivel a biztosítási árak érvről-évre változnak, így nem lehetetlen, hogy egyszer biztosítót szeretnénk váltani. De hogyan?

Változó árak, változató ügyfelek

Hosszú évek tapasztalata mutatja azt, hogy a biztosítók mindig úgy próbálták bővíteni ügyfeleik körét, hogy az új ügyfeleknek nagyobbnál nagyobb kedvezményeket adtak az első szerződés jogcímén. A hűségidőre, a meglévő ügyfelek megbecsülésére fittyet hányva folyamatosan azt kellett tapasztalnunk, hogy ha elvégzünk egy biztosítás kalkulátorral történő számítást, akkor szinte soha nem fordulhatott az elő, hogy az éppen szerződésben álló biztosítónk ajánlotta volna a legkedvezőbb összeget. Éppen emiatt autósok tömkelege élt azzal a lehetőséggel, hogy minden évben új szerződést kötött vagy ugyan azzal a társasággal, vagy egy másikkal, mígnem 2015-ben bevezetésre került egy olyan törvénymódosítás, amely kimondja, hogy az új ügyfél nem kaphat kedvezőbb díjat a régi ügyfélnél, sőt, éppen fordítva, árkülönbségre csak akkor kerülhet sor, ha a régi ügyfél számára kedvezőbb az eltérés. Ez némiképpen csökkentette a társaságok között lavírozók számát, de természetesen számos oka lehet egy tulajdonosnak, hogy biztosítót váltson.

A biztosítók évről évre változtatják az árakat, sőt, 2013 óta lehetőségük van év közben is módosítani a díjakat, amelynek csupán annyi kötelezettsége van, hogy a változás előtt 60 nappal be kell ezt jelenteni. Ezeket figyelembe véve igen jelentős díjkülönbségek alakultak ki – például az Aegon és az Allianz csupán négyszer módosította 2016-ban a díjat, míg a Wáberer majdnem minden hónapban, összesen tízszer. Mára az évközi díjkorrekcióknak köszönhetően csökkent az évi egyszeri díjhirdetés jelentősége. Ez a biztosítók számára csökkenti az árversenyt is, s szabadabban emelhetik a tarifáikat.

Hogyan váltsak biztosítót?

Alapvetően a biztosítás váltásának folyamata szakember segítsége nélkül meglehetősen körülményes és bonyodalmas, és ha valami elkerüli a figyelmünket, akkor az igen súlyos következményeket vonhat maga után, lehet, hogy büntetést is bezsebelhetünk. A díjtáblák bonyolultak, egy ezzel foglalkozó szakember is olykor nehezen igazodik ki rajtuk. Éppen ezért az autósok számára a legkézenfekvőbb megoldás az, hogyha interneten keresztül, online alkusz segítségével végzik el ezt a folyamatot.

Nagyon sokat nyerünk, ha interneten keresztül kötjük és bontjuk meg a biztosításunkat. Egyfelől megspóroljuk magunknak a sorban való várakozás idejét, ezen kívül az ügyintézés fáradalmait, de ami nyilvánvalóan a legfontosabb, a minden szerződést ismerő kalkulátorok segítségével igen sok pénzt is a pénztárcánkban tarthatunk. Gyorsan, kényelmesen és rendkívül egyszerűen bemutatják, összehasonlítják a saját biztosítási igényünkre vonatkozó, teljesen személyre szabott ajánlatait a hazai biztosítóknak, és ha akad olyan, ami számunkra jobban megfelel, mint az a biztosítás, amellyel most állunk szerződésbe, akkor ezen felületen fel is tudjuk bontani a szerződést, és meg is köthetjük az újat.

Nyilván ennél egy csöppet árnyaltabb a helyzet, de így már közel sem olyan bonyolult és kockázatos.

A biztosító váltásának menete

A biztosítóváltás négy nagy lépésből áll.

Először is utána kell járnunk, hogy a biztosítási évfordulónk mikorra datálható. Ez természetesen megtalálható a szerződésen, vagy bármelyik biztosítási kötvényen.

Második lépésként egy internetes biztosításváltás kalkulátorral nézzük meg azt, hogy jelenleg van-e olyan szolgáltatású és díjú biztosítás, ami a miénknél kedvezőbb feltételeket biztosít.

Harmadízben a biztosítási évforduló előtt legalább harminc nappal fel kell mondani a szerződést írásban. Ezt megtehetjük a biztosító ügyfélszolgálatán, postai úton tértivevénnyel, vagy faxon. A felmondásnak feltétlenül tartalmaznia kell a szerződő nevét és címét, a biztosítási módozatot, a kötvényszámot és a felmondás okát. Gépjármű biztosítások esetében érdemes már a felmondáson feltüntetni, a kártörténeti igazolás kiállításának kérelmét.

Az utolsó lépésben pedig csupán annyi a teendőnk, hogy a kalkulátor segítségével kössük meg az új szerződésünket.

Azt azonban ne felejtsük el, hogy évente egyszer van lehetőségünk arra, hogy kötelező gépjármű-felelősségbiztosításunk szerződését átvigyük másik biztosítóhoz. A biztosítók bármikor, elvileg naponta is hirdethetnek új tarifákat, ezek azonban csak 60 nappal később lépnek életbe. Így lehetőségünk van érdemben tájékozódni, és ha kedvezőbb ajánlatot találunk, az évforduló előtt legfeljebb 60, de legalább 30 nappal kezdeményezhetjük a biztosítóváltást.