Ematrica vásárlás

Drága gyermekek, gyerekülés kötelező!

Kategória: Gépjármű blog

A mindennapos tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy nem fordítunk kellő figyelmet az autóban utazó gyermekek életének, testi épségének megóvására, védelmére.

Pedig eszközökben nincs hiány…

Örvendetes módon egyre több autógyár szabványos ISOFIX biztonsági gyermekülés-rögzítő rendszerrel forgalmazza modelljeit, a szalonokban általában tudnak is ajánlani az ifjú utas életkori sajátosságainak – súly, magasság – megfelelő ülést. A néhány éves – tehát a fent említett lehetőség nélküli – autók tulajdonosainak sem lehet kifogásuk. Szerencsére napjainkban a szakboltok hatalmas választékkal állnak a szülők rendelkezésére. Az egyszerűbb kivitelűtől a mindentudó, állítható csodaülésig igen bőséges a kínálat.

Természetesen az árcédulán szereplő összegek is változatosak lehetnek, de egyrészt nem kötelező a legdrágábbat megvenni, másrészt, aki ezen spórol, az …?! Egy „fullextrás” babaülés is elhanyagolható tétel az egyre népszerűbb extrafelszerelésekhez – könnyűfém keréktárcsák, rádiósmagnó, légkondicionáló, napfénytető – képest, s bizony, sokmilliós autókban is látni a hátsó ablakban könyöklő, vagy az ülésen térdelő lurkót. Ebből is látszik, hogy a dolog nem elsősorban pénzkérdés.

Kedvelt „tutibiztos” megoldás, amikor a felnőtt a hátsó ülésen szorosan ölében tartja a gyermeket, „majd én megvédem”! Vészfékezéskor, vagy ütközéskor a kisember előrezuhan, nekiütközik az első ülésnek, vagy az ülések között rá a sebességváltókarra, műszerfalra, és akkor még jön az őt „biztonságosan tartó” felnőtt… Az előbbi „jó” módszer másik változata az övbecsatolós. Ütközéskor ugyan tart a biztonsági öv, de a felnőtt teste hatalmas erővel szorítja, préseli a gurtninak a gyermeket!

A többi, sajnos nap, mint nap látott utaztatási mód – a gyerek a hátsó ülésen áll, vagy térdel, háttal a menetiránynak, a két első ülés támlája között áll, stb. – nemcsak ütközéskor, hanem hirtelen irányváltásnál, fékezés esetén is veszélyes! Gyermekkorban a fej törzshöz viszonyított súlya nagyobb, mint a felnőtteknél, ezért hatványozott a sérülésveszély! Mivel egy gyermektől nem várható el, hogy felelősséggel maga irányítsa sorsát, – megfelelő biztonsági eszközről gondoskodjon – ezért egyértelmű a SZÜLŐK, illetve a FELNŐTTEK felelőssége!