Ematrica vásárlás

Mi történt a kötelező biztosítások piacán az elmúlt években?

Kategória: Gépjármű blog

A kötelező gépjármű felelősség biztosítás egy olyan ágazata a biztosítási piacnak, amelyet az állam törvényekkel szabályoz, és mint olyan, folyamatos változásokon megy keresztül.

A biztosítási módozat változásai az elmúlt években

A változások egyik mérföldköve 2011-ben került bevezetésre, innentől kezdve ugyanis 30 százalékos baleseti adót számítanak fel minden biztosítás után, és nyilvánvalóan ezt a díjat a biztosítók szedik be az ügyfelektől, hozzákötve a kötelező biztosításhoz.

2011 mozgalmas év volt, hiszen még ebben az évben bevezetésre került egy újabb fontos változás, mégpedig a  Központi Kárnyilvántartó Rendszer, azaz a KÁNYA, amely azt a célt szolgálja, hogy minden ügyfélnek, vagy mindegyik gépjárműnek központilag lekérdezhető legyen a kárelőzménye. Tulajdonképpen ennek a reformnak a következménye az, hogy ezentúl a biztosítók élhettek a kárelőzménytől függő, teljesen egyéni biztosítási díj kiszabásának a lehetőségével.

2013 óta lehetőségük van a biztosítóknak év közben is módosítani a díjakat, amelynek csupán annyi kötelezettsége van, hogy a változás előtt 60 nappal be kell ezt jelenteni. Ezeket figyelembe véve igen jelentős díjkülönbségek alakultak ki – például az Aegon és az Allianz csupán négyszer módosította 2016-ban a díjat, míg a Wáberer majdnem minden hónapban, összesen tízszer. Mára az évközi díjkorrekcióknak köszönhetően csökkent az évi egyszeri díjhirdetés jelentősége. Ez a biztosítók számára csökkenti az árversenyt is, s szabadabban emelhetik a tarifáikat.

2017-re a mai rendelkezések már nem engedik meg mindenkinek, hogy novemberben váltson biztosítót, mint ahogyan azt eddig meg lehetett tenni. Ma az eredeti biztosítás évfordulóján lehet csak a régit felmondani és újat kötni. Aki mondjuk tavasszal, vagy nyáron vette az autóját, és kötött biztosítást, az majd jövő tavasszal, vagy nyáron köthet újra kötelezőt. Az évforduló előtt 60 nappal kell a biztosítónak közölnie, hogy milyen ajánlatot ad a következő üzleti évre.

Már nyereséges a kötelező biztosítás hazánkban

Az MNB nemrég közzé tett kiadványából kiderül, hogy 2011 óta újra nyereségesen tudják működtetni a biztosítók a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást.

A kiadványból az is kiderül, hogy 2015 előtt kieséssel és a tartalékok hozamesésével küzdött a magyarországi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási üzletág, ami 2015-ben egyensúlyba került, 2016-ra pedig sikerült elérnie a kgfb biztosítóinak azt, hogy a díjak teljes egészében fedezni tudják a károk és költségek összegét. Ennek a magyarázata egyszerű – az egy százalékra jutó megszolgált díj tizennyolc százalékkal 25 715 forintra emelkedett, valamint 2011 óta először csökkent a kombinált mutató száz százalék alá.

Két pontját lehet kiemelni az üzletág liberalizációjának, amely segítette nyereségessé válnia a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást. Először is a 2010-től üzembe helyezett autók esetében a biztosítási évforduló immáron nem január 1-re, az év végi kampány végére esik, hanem a szerződéskötés naptári évfordulójára esik. Másodsorban pedig a biztosítók év közben is díjat hirdethetnek 2013 óta, ezáltal rugalmasabban és gyorsabban reagálhatnak az árképzést befolyásoló tényezőkre.

Az MNB kiadványából mindezek mellett azt is megtudhatjuk, hogy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás piacán már csak akkor várható további díjemelkedés, hogyha szükségessé teszik a kockázatok emelkedései, mint például a kárinfláció.