Ematrica vásárlás

400 forintos benzinár mellett egyre kevesebb autózunk

Kategória: Gépjármű blog

A 95-ös benzin ára a héten bizonyos kutaknál elérheti a rekordnak számító 400 Ft-os literenkénti árat, miután a kőolaj világpiaci ára emelkedett és a forint gyengébben szerepelt a dollárral szemben. Az üzemanyag eladás az 1 évvel ezelőtti eladásokhoz képest 6%-al esett vissza, amennyiben tartósan a lélektani 400 forintos árszint felett ragadna a 95-ös benzin literenkénti ára, akkor borítékolhatóan még kevesebben szállnának autóba, illetve kevesebbet autóznának.

A kötelező biztosítás és casco biztosítás átlagdíjaira az üzemanyagok magasabb ára jótékony hatással van, mivel az egyre kevesebb megtett kilométer mellett javulnak a baleseti statisztikák, kevesebb személyi sérüléses kártérítést kell kifizetni a biztosítók részére.

Az üzemanyag árak a környező országokat figyelembe véve Magyarországon a legmagasabbak (kivéve Szlovákia, ahol drágább a 95-ös benzin), legkedvezőbben Ukrajnában tankolhatunk, ahol 246 forintot kell fizetni a benzinért, 232 forintot a gázolajért. Európában a legdrágább benzinárak Norvégiában találhatókat az 511 forintos 95-ös literenkénti árával, azonban az ott élők magasabb átlagfizetése mellett mégis jóval kevesebbet kell ledolgozni, hogy fizetésükből 1 liter üzemanyagot megvásároljanak.