Ematrica vásárlás

2015-ben jön az állami használtautó-adatbázis, a járműtörténeti adatbázis?

Kategória: Gépjármű blog

A kormány tervei szerint 2015 végére elkészül az egységes központi járműtörténeti adatbázis. Így azokat, akik használt autót vásárolnak, már nem érheti a vétel után kellemetlen meglepetés, mivel a vásárlás előtt teljes körűen megismerhetik a gépjármű előéletét.

Ennek az egységes járműtörténeti adatbázisnak a központi eleme a kilométeróra-nyilvántartási rendszer. Ebben jelenleg már csaknem 3 millió jármű kilométeróra-állása szerepel. 2012 januárjától lehet megtekinteni a jármű kilométer-számlálója által mutatott értékeket és a rögzítés időpontját. Az adatok azonban csak a műszaki vizsga alkalmával és tulajdonosváltás esetén frissülnek a rendszerben. Így akár 2-3 év is eltelhet az adatok újrafeltöltése között, ami rontja a hatékonyságot és a hiteles adatszolgáltatást.

Az új fejlesztésű referencia-adatbázisból a használt autót vásárlók már könnyedén le tudják majd kérdezni a jármű különféle adatait, így akár azt is, hogy mikor volt szervizben, és hogy milyen szerelési munkákat végeztek ott el rajta. Sőt, a tervek szerint egyértelműen látható lesz az is az adatbázisban, hogy az autót mikor és milyen károk érték, valamint hogy kijavították-e azt, és ha igen, akkor hol.

Egyébként már évek óta napirenden van egy ilyen adatbázis bevezetése, azonban több ponton is viták alakultak ki az ombudsmannal. Ugyanis problémás, hogy ki és mit kérdezhet le az adatbázisból. Tehát, hogy a jármű egész életútját, vagy csak a birtokbavételi időszaktól tekintheti meg az adatokat az aktuális tulajdonos. De a biztosítótársaságokkal is folyamatosak a tárgyalások, akiket arról igyekszik meggyőzni az Autós Nagykoalíció, hogy a rendszer a számukra is előnyös lesz, és nagyobb volumenű fejlesztéseket sem igényelne. Mindemellett pedig még azt is fontos tisztázni, hogy a járművek információi honnan kerülnek majd be az egységes adatbázisba. A rendszer kiépítését, majd pedig az üzemelését is az állam fizeti a tervek szerint. Egyelőre az sem tisztázott még, hogy a lekérdezés majd fizetős szolgáltatás lesz-e, bár valószínűleg igen.

Ha valóban sikerül a jövő év folyamán elkészíteni és rendszerbe állítani a járműtörténeti adatbázist, akkor évente akár százezernél is többször használhatnák az emberek, mivel a használtautó-adásvételek száma jócskán meghaladja a százezret évente. Ennek a referencia-adatbázisnak a segítségével pedig valószínűleg jelentős mértékben visszaszorul majd a használtautó-kereskedelemben elkövetet csalások száma.