Zöldkártya, nemzetközi zöldkártya kötelező biztosítás szerződéshez

Mit kell tudni a Nemzetközi Zöldkártyáról?

Nemzetközi Zöldkártya:

A zöldkártya egy igazolás (bizonylat), amelyet a biztosítók állítanak ki a biztosított számára. A magyar kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás külföldre való kiterjesztését igazoló nyomtatvány.

Mennyi időre adja ki a biztosító?

A zöld kártyát a biztosítók a felelősségbiztosítási fedezet fennállásának utolsó napjáig (biztosítási díjjal fedezett időszak vége + 30 nap) állítják ki., vagyis ez lesz a zöldkártya érvényessége. A zöldkártyát legkevesebb 15 napra állítják ki.

Zöldkártya ki állításának díja?

A biztosítók a kiállításért díjat nem kérnek el, de díjjal fedezve kell lennie az adott időszaknak, hogy a biztosító kiadhassa a zöldkártyát.

Mikor kell a zöldkártya?

Az érvényes felelősségbiztosítás igazoló zöldkártyára a rendszámegyezményben részt vevő országokban ugyan nincs szükség (Európai Unió tagországaiban), ennek ellenére javasolt a zöldkártyát mindig a gépjárműben tartani, mivel ezen a biztosítási szerződés összes fontos adata szerepel, és sok bonyodalomat és kellemetlenséget kerülhetünk el a meglétével.

A Zöldkártya rendszer tagországai (nem feltétlenül kell zöldkártyát kérnie):

Ausztria, Albánia, Andorra, Belgium, Bulgária, Bosznia-Hercegovina, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Franciaország (Monaco), Finnország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izrael, Iráni Iszlám Köztársaság, Írország, Izland, Luxemburg, Lettország, Lengyelország, Macedónia, Málta, Moldávia, Nagy-Britannia és Észak-Írország, Egyesült Királyság (a Channel-szigetek, Gibraltár és Man szigete), Németország, Norvégia, Olaszország (Vatikán és San Marino Köztársaság), Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc (Liechtenstein), Svédország, Szlovák Köztársaság, Szlovénia, Tunézia, Törökország, Ukrajna, Jugoszlávia (külön megállapodás alapján).

A Zöldkártya elengedhetetlenül szükséges az alábbiakban felsorolt országokban:

A fentiektől függetlenül kötelező kiváltani a Zöldkártyát az alábbi országokba utazáskor: Andorra, Ciprus, Észtország, Irán, Izrael, Lettország, Moldávia, Málta, Törökország, Tunézia, Ukrajna, Irán és Tunézia. Amennyiben ezeknek az országoknak a jele a Zöldkártya nyomtatványon nyomdailag át van húzva - az illető ország jelét (a régi nyomtatványkészlet kifogyásáig) külön fel kell tüntetni a bizonylaton. Ha a jármű üzembentartója, vezetője nem rendelkezik érvényes Zöldkártyával, az illető ország határán kell az előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést megkötni. Javasolt a Zöldkártya kiváltása Görögországba és Lengyelországba történő utazáskor is.

  • Kategória: Z
Joomla SEF URLs by Artio