Tehergépjármű útdíj kalkulátor - számoljon!

2013. június 02., vasárnap - kategória: Kötelező biztosítás hírek, Flotta biztosítás hírek

A 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek számára az eddigi időalapú díjfizetési rendszer 2013.07.01-től megszünik, helyette bevezetésre kerül a használatarányos útdíjfizetési kötelezettség, az e-útdíj vagy röviden UD. Az útdíj bevezetése nem érinti a személygépjárműveket, a motorkerékpárokat és a 3,5 tonnánál kisebb tehergépjárműveket, nekik továbbiakban is megmarad az e-matrica rendszere, amely időalapú, heti, havi vagy éves viszonylatban lehet online megvásárolni. Az útdíj esetében azonban több szempontot is figyelembe vettek a díjak meghatározásál, így érdemes olyan útvonaltervezővel egybeépített online útdíj kalkulátort használni, amellyel könnyen kiszámolhatjuk a fizetendő összeget.

A tehergépjármű útdíj kalkulátor esetében tudnunk kell a gépjármű kategóriáját, környezeti besorolását, az autópályán és főuton tervezett kilóméter hosszát is, esetleg a közbülső megállási pontokat is, vagyis egy komplett útvonaltervezést kell végrehajtanunk, mielőtt a pontos díjat kiszámolhatjuk. Az útdíj kalkulátor ezek után megadja, hogy az autópálya és főutak, gyorsforgalmi utak esetében mekkora összeget kell megfizetnünk előre, hoogy az adott útszakaszt használhassuk. A kalkulátor azonban jelenleg nem ismeri az adott útszakasz tehergépjármű vonatkozásában meglévő tiltásait, így figyelemmel kell lenni, hogy esetleg az adott útvonal nem használható, járható.

Az útdíj megfizetése kétféle képpen lehetséges: bevallási közreműködő (jellemzően flottakövető szolgáltatást nyújtó cég) vagy vizsonylati jegy megváltásával. A bevallási közreműködő segítségével nem szükséges előre tudnunk az adott útszakaszt, mivel a fedélzeti egység folyamatosan figyeli a tehergépjármű mozgásást, amelyet rögzítenek és ennek megfelelően történik meg az útdíj fizetése. A viszonylati jegy vonatkozásában azonban egy útra kell az útdíjat megváltani, amely előtt igen hasznos lehet egy online útdíj kalkulátor használata az útvonal tervezésében.

Hozzászólások (0)

Szóljon hozzá!

Ön most vendégként fog hozzászólni. A hozzászólások automatikusan megjelennek, de moderátoraink módosíthatják-törölhetik azokat, amennyiben a hozzászólás sértő vagy nem a cikkhez kapcsolódik. Az alábbi közösségi fiókokkal be is tud jelentkezni:

Joomla SEF URLs by Artio