Olcsó lesz a kötelező 2010-ben?

2009. szeptember 25., péntek - kategória: Kötelező biztosítás hírek

Alacsony kárhányadot jelentettek a kötelező biztosítók az első félévben, ezzel megteremtve a kedvező díjú kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) árazását jövőre.

A kárhányad részletes vizsgálata azonban mást mutat.

Befizetett biztosítási díjak mindössze 42%-t fizették ki a biztosítók károkra - amely új negatív rekord - ellentétben a 2005. évvel, amikor a biztosítási díjak 79,91-át fordították erre. A jó kárhányad alapján a kötelező biztosítási díjak 2010-ben akár csökkenhetnének is, azonban az adatok mögé nézve azok mégsem ennyire biztatóak:

KGFB kárhányad táblázat 2009. I. félév

 

Jól látszik, hogy 13 biztosító társaságból 10-nek rosszabb, csupán 3 biztosító társaságnak jobb az átlag kárhányadnál az eredménye. A kárhányad pozitív alakulásában jelentős szerepet játszik, hogy a legnagyobb kötelező biztosítási állománnyal rendelkező Allianz Biztosító kiemelkedően jól teljesített, de az Uniqa és K&H biztosítók is jelentős portfólióval rendelkeznek.

Tovább nehezíti az összehasonlítást, hogy biztosítónként más a gyakorlat a kárkifizetési adatok megadásánál, van aki csak a ténylegesen kifizetett károk összegét, mások a kártartalékot is, esetleg a kárrendezési költséget is beleszámítják.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) esetén a speciális szabályozás végett a kötelező kötés esetén az ügyfelek erősen ár érzékenyek, erre alapozva egy olcsó kötelező biztosítási díjjal jelentkező biztosító társaság jelentős ügyfélállományra tehet szert, mint 2008. év végén a Wabard Biztosító.

Végleges választ a kötelező biztosítók a 2010. évi tarifáinak kihirdetésének alkalmával 2009. október 30-án kaphatunk, amely után elkezdődhet mindenki számára a biztosítási díjszámítás a kötelező kalkulátor használatával.

Hozzászólások (0)

Szóljon hozzá!

Ön most vendégként fog hozzászólni. A hozzászólások automatikusan megjelennek, de moderátoraink módosíthatják-törölhetik azokat, amennyiben a hozzászólás sértő vagy nem a cikkhez kapcsolódik. Az alábbi közösségi fiókokkal be is tud jelentkezni:

Joomla SEF URLs by Artio