Nem lesz már olcsó a kgfb

2014. augusztus 28., csütörtök - kategória: Kötelező biztosítás hírek

Véget ért a díjverseny a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) terén, így számítani kell arra, hogy nem jönnek már vissza az olcsó biztosítások. Ennek oka, hogy 2008 óta először megint sikerült a piaci díjbevételt növelni, ennek köszönhetően pedig Magyarország fel tud zárkózni a környező országok díjszabásához. Hogy látható legyen az eddigi helyzet súlyossága: a magyar díjak a szlovák díjszínt negyedénél, a szerb díjak felénél voltak korábban a magyar biztosítási díjak.

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) féléves statisztikái szerint azonban jelentős, 6,97 százalékos növekedés tapasztalható idén a tavalyi év hasonló időszakához képest, ami 52,16 milliárdos bevételt jelent. 2008 óta ez az első alkalom, hogy nőtt a díjbevétel. Igaz, a tetszetős szám annak is köszönhető, hogy a piacra tavaly több mint 143 ezer új biztosított érkezett, most 4,412 millió gépjármű rendelkezik kgfb-vel. Ezek alapján az átlagdíj csak 3,5 százalékkal tudott növekedni, értéke 11 822 forint volt június végén. Ez mégis nagy előrelépés, ugyanis az elmúlt 5 évben majdnem 20 százalékkal lett alacsonyabb a kgfb-díjbevétel, az átlagdíj pedig 26,52 százalékkal esett vissza.

A casco piacán szintén megállt a díjbevétel leesése, sőt 219 milliós növekedés észlelhető. Tény azonban, hogy a júliust megelőző egy évben 804 ezerre növekedett az érvényes szerződések mennyisége, annak köszönhetően, hogy 7400 új kötvény született, ezért az 40 957 forintos átlagdíj még mindig egyre alacsonyabbá válik. Öt év alatt a casco piaca negyedével esett vissza, mind az átlagdíjat, mind pedig a díjbevételt nézve. Arról, hogy ennyire alacsony árak mellett ez miért éri meg a kgfb-vel foglalkozó társaságoknak, megoszlanak a vélemények. Az egyik magyarázat a válságot, valamint az objektív felelősség elvét teszi felelőssé, amik csökkentették a kárhányadokat, ugyanakkor az is számít, hogy a bíróságok egyre gyakrabban ítélnek meg komoly összegű kártérítést a személyi sérüléssel járó balesetek esetében.

Hozzászólások (0)

Szóljon hozzá!

Ön most vendégként fog hozzászólni. A hozzászólások automatikusan megjelennek, de moderátoraink módosíthatják-törölhetik azokat, amennyiben a hozzászólás sértő vagy nem a cikkhez kapcsolódik. Az alábbi közösségi fiókokkal be is tud jelentkezni:

Joomla SEF URLs by Artio