KGFB 2014 tarifák - jön a díjemelkedés?

2013. október 25., péntek - kategória: Kötelező biztosítás hírek

Megváltozott környezetben, de ismét kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) díjat hírdetnek november 1-vel a biztosítók 2014. évre. Az eddig megszokott díjcsökkenés helyett első alkalommal szembesülhetnek az ügyfelek díjemelkedéssel, vagyis meglepetést hozhatnak a KGFB 2014 évi tarifái. A tarifák emelkedése nem most kezdődött el. Az idei évtől kezdve a biztosító társaságok már évente bármennyi alkalommal módosíthatták a KGFB tarifákat, és ezzel éltek is. Év közi KGFB esetében ezért már markáns díjemelkedés volt, egyes biztosítóknál akár 70-90%-al is emelkedhettek.

Miért emelkedhetnek a KGFB díjak 2014-re?


Az évközi díjemelkedés csak az év közben váltókat, vagy autót vásárlókat érintette ezidáig. A 2010. január 1-től életbe léptetett szabályozás alapján már nem mindenki számára egységesen év végén van a KGFB szerződésének évfordulója. Mára kb. a teljes ügyfélkörnek 45%-a évközi szerződéssel rendelkezik, ezért a maradék 55%-ért folyik a verseny a KGFB 2014. évi kampányában. Azt azért nem szbad elefelejteni, hogy ezek az autók jellemzően egy idősebb autó évjáratot feltételeznek az amúgy sem fiatal magyar gépjármáparkot tekintve - , mivel 4 éve ugyanaz a tulajdonosuk, ezért akár magasabb kockázatot is jelenthetnek a biztosító társaságoknak.

További díjemelkedés hozhat, hogy valamennyire élénkült a gazdaság, talán kicsit többet autóztak az emberek, amely miatt a kárveszélyesség is megnött.

A KGFB 2014. évi díjakat leginkább az adott biztosító piaci stratégiája határozza meg. Mára már eillant az a képzet, hogy érdemes minden áron minnél több KGFB szerződést megszereznie egy biztosítónak, mivel majd év közben keresztbe értékesíti majd az ügyfelét casco, lakás esetleg utasbiztosításokkal is. Sajnos a tendendcia inkább az, hogy a casco és lakásbiztosítások esetében is inkább állomány darabszám csökkenés figyelhető meg, mivel ezeke a módozatok nem kötelezőek, vagyis felmondásuk esetén spórolhatnak rajta az emberek.

A KGFB 2014. évi kampánya a fentiek miatt más lesz, mint az előző években: várhatóleg egy sokkal csendesebb, inkább díjemelkedés irányában mutató tarifákat láthatunk, jóvel kevesebb biztosító váltók száma mellett.

Hozzászólások (0)

Szóljon hozzá!

Ön most vendégként fog hozzászólni. A hozzászólások automatikusan megjelennek, de moderátoraink módosíthatják-törölhetik azokat, amennyiben a hozzászólás sértő vagy nem a cikkhez kapcsolódik. Az alábbi közösségi fiókokkal be is tud jelentkezni:

Joomla SEF URLs by Artio