Emelkedtek a kötelező-tarifák 2014-re

2013. november 10., vasárnap - kategória: Kötelező biztosítás hírek

Jövőre a legtöbb autósnak többet kell fizetnie, mint idén, a biztosítók nagy része ugyanis emelte a tarifákat. A többletköltséget csökkenteni lehet azzal, ha az ügyfél új biztosítóhoz megy, újraköti jelenlegi biztosítását, vagy kiegészítő biztosításokat vesz igénybe. November 11-ig minden autós – akinek a biztosítási évfordulója a naptári évhez igazodik – megkapta postán vagy e-mailben jelenlegi biztosítója a jövő évre szóló díjértesítőjét, amelyek legtöbbje költségemelésről számolt be. Az átlagos köteleződíj 15 forint lehet. Így idén kevesen tudnak majd spórolni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításon a váltással, legfeljebb a drágulás mértékét minimalizálhatják. Tavaly az autósok átlagosan 8 ezer forintot takaríthattak meg a váltással, az idén eddig kötelezőt váltó gépjármű-tulajdonosok viszont csak 3 ezret.

Biztosítási alkuszcégek adatai szerint az autósok 25 százaléka tud idén is spórolni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításon. Akiknek többe kerül majd a felelősségbiztosítás, jellemzően 2-5 százalékos drágulásra számíthatnak. A statisztikák szerint azon gépjármű-tulajdonosok nagy része, akiknek 2-3 ezer forinttal kell többet fizetniük idén, jelenlegi biztosítójánál marad.

 

A drágulás nagyobb mértékű volt a vártnál

A díjak tavaly elérték az abszolút minimumot, 11 ezer forintot, azóta emelkedő tendencia figyelhető meg. Sejthető volt, hogy idén drágulás lesz, de a november 11-ig kihirdetett díjak nagyobb mértékben emelkedtek, mint amire az autósok számítottak. Az átlagosnál nagyobb kedvezményt csak az egyösszegű, éves fizetéssel kaphatnak a gépjármű-tulajdonosok. A biztosítók elmondása szerint a gépjárműforgalom alakulása miatt nem lehetnek olcsóbbak a kötelezők. Az áremelkedés területileg nem egységesek: a Budapesten a díjak átlagosan 1, a megyeszékhelyeken 8 százalékkal növekedtek, a kisebb falvakban pedig akár 10 százalékkal csökkentek. Azok a gépjármű-tulajdonosok, akiknek január 1-jén esedékes az évfordulójuk, 2013. december 1-én éjfélig dönthetnek arról, hogy felmondják-e a gépjármű-felelősségbiztosítást, és átszerződnek egy másik biztosítóhoz.

 

Idén még koncentráltabb a verseny a biztosítók között

A alkuszcégek adatai szerint tavaly az autósok fele a három legnépszerűbbnek bizonyuló biztosító egyikénél kötötte meg a kötelezőjét; idén ez az arány az első pár nap tapasztalatai alapján már 60 százalék volt. Az alkuszcégnél eddig idén az Allianz volt a legnépszerűbb, a második a Posta, a harmadik pedig a Groupama. A gépjármű-tulajdonosok 33 százaléka az Allianznál, 9 százaléka a Postánál – a biztosító kedvezményének érvényessége alatt ez az arány még 20 százalék volt –, 7 százaléka pedig a Groupamánál kötötte meg a kötelezőjét. A következő két helyet a K&H és az Aegon szerezte meg.

 

Pontosabbak a biztosításkalkulátorok

Az elmúlt években előfordult, hogy az egyes biztosítási alkuszok, illetve online biztosításkalkulátorok oldalán a kötelező várható díját kikalkuláló autósok más-más eredményt kaptak. Idén viszont pontosabbak a biztosításkalkulátorok: azonos adatok megadásánál az alkuszcégek és a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tarifálóprogramja, a díjnavigátor közel ugyanazokat a biztosítókat listázza ugyanazon adatokkal. Azon autósok számára, akiknek az ár és a minőségi szolgáltatás a legfontosabb szempont a döntésnél, érdemes azt az alkuszcéget választania, amely kalkulátorával a kedvezőbb díjat kapja, hiszen a cégek garanciát vállalnak a kikalkulált összegekre, amennyiben az ügyfelek helyes adatokat adnak meg, illetve minden felmerülő adminisztrációt az alkuszcég magára vállal. Ezért a kalkulátor használatakor pontosan adjuk meg az információkat, és figyeljünk rá, hogy ne hagyjunk ki semmilyen adatot, amelyet például egy-egy biztosító nyújtotta kedvezmény elnyeréséhez kell megadnunk.

 

Kiegészítő biztosításokkal csökkenthető a kötelező díja

Bár az autósok spórolni jellemzően nem tudnak idén a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításon, a drágulás mértékét csökkenthetik, például, ha újrakötik kötelezőjüket jelenlegi biztosítójuknál, más céghez szegődnek, vagy kiegészítő biztosításokat vesznek igénybe a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás mellé. A biztosítók idén jobban díjazzák az autósok hűségét, így ha csak kicsivel drágább jelenlegi biztosítónk ajánlata, mint tavaly volt, érdemes lehet maradni. Különböző szolgáltatásokat és kedvezményeket kínálnak, ezek miatt azonban a díjkalkuláció kevésbé átlátható, mint az előző években volt. Így idén előfordulhat, hogy egy kicsivel több időt kell fordítaniuk az autósoknak a döntést megelőző számításokra, mérlegelésre, és a díjak összehasonlítására. A gépjármű-tulajdonosok úgy is csökkenthetik a drágulás mértékét, ha a kötelező mellé különböző kiegészítő biztosításokat vesznek igénybe. A leggyakoribb a kötelező-casco-kombináció, de olyan ajánlatok is léteznek, amelyeknél akkor kap kedvezményt az autós, ha a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás mellé életbiztosítást, balesetbiztosítást, vagyonbiztosítást, lakásbiztosítást vagy önvédelem kiegészítő biztosítást köt. Ezekkel a kiegészítő biztosításokkal akár a kötelező felét is megspórolhatják bizonyos biztosítóknál.

Hozzászólások (0)

Szóljon hozzá!

Ön most vendégként fog hozzászólni. A hozzászólások automatikusan megjelennek, de moderátoraink módosíthatják-törölhetik azokat, amennyiben a hozzászólás sértő vagy nem a cikkhez kapcsolódik. Az alábbi közösségi fiókokkal be is tud jelentkezni:

Joomla SEF URLs by Artio