Egyenes úton a díjemelkedés felé

2013. november 29., péntek - kategória: Kötelező biztosítás hírek

A 2014. évi kötelező biztosítási kampány minden idők legalacsonyabb váltási számát hozza. Ennek oka több tényezére vezethetző vissza, amelyek az egységes január 1-i évforduló eltörlése, a többszöri díjhirdetés lehetőségének megteremtése, illetve az 5-6 éve tartó díjcsökkenés következtében elért rekord alacsony átlagdíjszint, valamint az 2 éve bevezetett bankadó, amely a biztosító társaságokat is érinti. A váltók számában szintén csökkenést okozott, hogy a biztosítók csak november 2-án hirdették meg a 2014. évi kötelező tarifákat, így az online biztosítási kalkulátorokat november 4-én élesítettek, valamint a felmondási határidő is hétvégére esik. Jelenleg az elkövetkező évekre egy folyamatos és mérsékelt díjemelkedési tendencia látszik kibontakozni, amely nem csak a kötelező biztosítási terméket, hanem a casco biztosítást is érintheti.

A gépjármű biztosítások mintegy 4,3 millió gépjárművet érintenek. A gazdasági válság hatására a casco biztosítások száma jelenetős mértékben csökkent, amelyet a biztosítók díjcsökkenéssel próbáltak megállítani, kevés sikerrel. Jellemzően ma már 50-60 ezer forint között elérhetőek egy közepes autó teljes körű casco biztosítási módozata. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás piacán a pár évvel ezelőtti átlagdíj még 40 ezer forint körül mozgott, a 2013. évi kampányra ez 12 ezer forintra csökkent le. 2013. január 1-től azonban a biztosítók élve a többszöri díjhirdetés lehetőségével közel 50 alkalommal hirdettek meg évközi kötelező biztosítási díjakat, amelynek következtében év közben szinte duplájára nőttek a díjak, amely a 2014. évi kampányban sem csökkentek évi 18 ezer forint alá.

Mivel egyre nagyobb számot képviselnek az évközi kötelező biztosítással rendelkezők, ezért a kampány mára elveszítette azt a jelentőségét. Ennek következében - illetve a gazdasági környezet miatt - jellemzően az elkövetkező 2-3 évben egy folyamatos díjemelkedés várható a gépjármű biztosítások területén.

Hozzászólások (0)

Szóljon hozzá!

Ön most vendégként fog hozzászólni. A hozzászólások automatikusan megjelennek, de moderátoraink módosíthatják-törölhetik azokat, amennyiben a hozzászólás sértő vagy nem a cikkhez kapcsolódik. Az alábbi közösségi fiókokkal be is tud jelentkezni:

Joomla SEF URLs by Artio