Biztosító felügyelet - Pénzügyi Szervetek Állami Felügyelete

2010. március 17., szerda - kategória: Kötelező biztosítás hírek

Biztosító Felügyelet: magyarországon a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), jogelődje az Állami Biztosításfelügyelet. A biztosítás felügyelet általi kérdésekben részletes információt találunk a PSZÁF honlapján piaci szereplők, szabályzó eszközök, felügyeleti határozatok, jelentések, statisztikák, szakmai publikációk, EU és külkapcsolatok, Pénzügyi Stabilitási Tanács, tudástár, pénzmosás és a felügyeleti figyelmeztetések, érdekvédelem és panasz kezelés témakörében.

A PSZÁF feladatát a 1999. évi CXXIV. törvény szabályozza:

2. § A Felügyelet tevékenységének célja a pénz- és tőkepiac zavartalan, illetve eredményes működésének, a pénzügyi szervezetek ügyfelei érdekei védelmének, a piaci viszonyok átláthatóságának, továbbá a tisztességes és szabványozott piaci verseny fenntartásának elősegítése, a pénzügyi szolgáltatási, a kiegészítő pénzügyi szolgáltatási, a befektetési szolgáltatási, a kiegészítő befektetési szolgáltatási, az elszámolóházi, a befektetési alapkezelési, árutőzsdei, a biztosítási, biztosításközvetítői, a biztosítási szaktanácsadói tevékenységet végző szervezet, illetve személy, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak, a magán-nyugdíjpénztárak, közraktárak, kockázati tőketársaságok, kockázati tőkealapok, kockázati tőkealap kezelők, valamint a tőzsdék és tagjaik (a továbbiakban együtt: pénzügyi szervezetek) prudens működésének, tulajdonosaik gondos joggyakorlásának folyamatos felügyelete útján.

3. § A Felügyelet hatásköre kiterjed:

e) a biztosítóintézetekről és a biztosítási tevékenységről szóló 1995. évi XCVI. törvény (a továbbiakban: Bit.),

f) az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény,

g) a magánnyugdíjról és a magán-nyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény,

...

Hozzászólások (3)

 • B.né O. Ágnes

  B.né O. Ágnes

  2013. július 01. 20:50 |
  T cím!

  Szintén az Astra biztosítóval van gondom. Hónapok óta ostromolnak egy olyan díjhátralékkal amivel nem tartozunk. Eleve nincs, nem is volt olyan rendszámú autónk amire hivatkoznak. Írtunk nekik levelet, e-mailt, amit nem lehet elküldeni. Kérem írják meg milyen módon lehet levakarni őket: Ügyvédjük állandó fenyegető levelei kissé idegesítőek! Annak tükrében főleg, hogy semmire nem hajlandók válaszolni. Üdvözlettel
 • Füzes Iván

  Füzes Iván

  2013. január 11. 11:10 |
  T. Cím!
  Azzal a kéréssel fordultam az Astra biztosítóhoz, hogy indokolják meg a kötelező biztosításom 12576Ft-ról 26508Ft-ra történt emelését. Háromszoros nekifutásra is csak ezzel tudták magyarázni a több mint 100%-os emelést:
  "A rendelkezésünkre álló kárstatisztika alapján bizonyos területeken és életkorokban kénytelenek voltunk megemelni alapdíjunkat. Ez természetesen nem a konkrét ügyfélre vonatkozik, hanem statisztikai módon számított díj."
  Természetesen ezt a magyarázatot nem tudom elfogadni, ezért a felmondás lehetőségét kérdeztem. Már nem lehet felmondani az év végéig. Tényleg oda vagyok kötve egy tisztességtelen társasághoz?
  Üdvözlettel,
  Füzes Iván
  Ui.: Ezt a levelet nem tudtam elküldeni az ügyfélszolgálatuknak, mert állandóan visszadobta.
 • Horváth

  Horváth

  2012. augusztus 09. 13:13 |
  Mi van olyan esetben amikor a biztosito több éves kár igényt .nem kiván rendezni ami jogszerü lenne.Allianz-rol van szo.

Szóljon hozzá!

Ön most vendégként fog hozzászólni. A hozzászólások automatikusan megjelennek, de moderátoraink módosíthatják-törölhetik azokat, amennyiben a hozzászólás sértő vagy nem a cikkhez kapcsolódik. Az alábbi közösségi fiókokkal be is tud jelentkezni:

Joomla SEF URLs by Artio