Biztosító felügyelet - Pénzügyi Szervetek Állami Felügyelete

2010. március 17., szerda - kategória: Kötelező biztosítás hírek

Biztosító Felügyelet: magyarországon a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), jogelődje az Állami Biztosításfelügyelet. A biztosítás felügyelet általi kérdésekben részletes információt találunk a PSZÁF honlapján piaci szereplők, szabályzó eszközök, felügyeleti határozatok, jelentések, statisztikák, szakmai publikációk, EU és külkapcsolatok, Pénzügyi Stabilitási Tanács, tudástár, pénzmosás és a felügyeleti figyelmeztetések, érdekvédelem és panasz kezelés témakörében.

A PSZÁF feladatát a 1999. évi CXXIV. törvény szabályozza:

2. § A Felügyelet tevékenységének célja a pénz- és tőkepiac zavartalan, illetve eredményes működésének, a pénzügyi szervezetek ügyfelei érdekei védelmének, a piaci viszonyok átláthatóságának, továbbá a tisztességes és szabványozott piaci verseny fenntartásának elősegítése, a pénzügyi szolgáltatási, a kiegészítő pénzügyi szolgáltatási, a befektetési szolgáltatási, a kiegészítő befektetési szolgáltatási, az elszámolóházi, a befektetési alapkezelési, árutőzsdei, a biztosítási, biztosításközvetítői, a biztosítási szaktanácsadói tevékenységet végző szervezet, illetve személy, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak, a magán-nyugdíjpénztárak, közraktárak, kockázati tőketársaságok, kockázati tőkealapok, kockázati tőkealap kezelők, valamint a tőzsdék és tagjaik (a továbbiakban együtt: pénzügyi szervezetek) prudens működésének, tulajdonosaik gondos joggyakorlásának folyamatos felügyelete útján.

3. § A Felügyelet hatásköre kiterjed:

e) a biztosítóintézetekről és a biztosítási tevékenységről szóló 1995. évi XCVI. törvény (a továbbiakban: Bit.),

f) az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény,

g) a magánnyugdíjról és a magán-nyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény,

...

Hozzászólások (5)

 • Szabó József

  Szabó József

  2014. október 09. 10:54 |
  Ez év junius 19.-én volt balesetem, melyben vétlen voltam. Az eseményt másnap bejelentettem az UNIQA biztosítónál személyesen. A kárszakértő 06.21.-én felmérte a károm. Anyogok elküldve a biztosítónak, (Nem értem miért kellett nekik a törzskönyv másolata, miért nem elég a forgalmi engedély?). A másik jármű is ezen biztosítónál vaolt biztoswítva. Semmilyen felvilágosítást nem kaptam, hogy mi a teendőm. Helyszinen kiállitott baleseti bejelentő nem volt elég, telefonon azt a felvilágosítást kaptam, hogy mindent rendeznek. Augusztusban érdeklődtem emailben, hogy hogy áll az ügyem. Válasz: " A biztosító nem volt részese a balesetnek, igy Önnek kell rendezni." Szeotember 22.-én, 29.-én emailben érdeklődtem az ügy állásár, válaszra se méltattak. A 10.05.-én elküldött emailomra 10.08.-án jött válasz, hogy javittassam meg a kocsim, és a számlát rendezik. Ma érdeklődtem, hogy milyen más lehetőségem van.
  Összegezve: Teljes körű felvilágosítást nem kaptam, lassú az ügymenet, mindent harapófogóval kell kiszedni belőlük.
 • Kovács Lajos István

  Kovács Lajos István

  2014. augusztus 23. 12:16 |
  Az alábbi leveleket küldtem a biztosítónak aki FÜTYÖL RÁM! Még csak válaszra se méltat! Mit tehetk?
  Tisztelt biztosító/ ügyintéző!
  Már a 2014. augusztus 13. 9:49 kor elküldött levelemben is feltettem egy kérdést, amire azóta sem kaptam semmiféle választ,
  csak visszaigazolást, hogy "fogadták az emailem"! Ma augusztus 22-e van tehát 9 nap önöknek nem elég rá, hogy egy
  VIDEÓ FELVÉTELLEL ALÁTÁMASZTOTT, Felelősség biztosítási kárt megnyugtatóan rendezzenek?
  Annyi a szépséghibája a dolognak, hogy Műszaki vizsgára kell vinnem az autót,
  tehát a javítást mindenképpen meg kell ejtenem, ÖNÖK DÖNTÉSÉTŐL FÜGGETLENÜL!!!!!
  (Remélem nem ez a szándékuk)
  Ismételten megkrdezem:
  HOL TATR AZ ÜGY?????
  Üdvözlettel Kovács Lajos István.
  (ugyan úgy mint alább!)  Érdeklődnék, hogy hol tart, az 51559/1 kárszámon felvett. Dekra-Expert szakártő által, 2014.08.01 én leszemlézett üvegkár térítési ügye?
  Üdvözlettel:
  Kovács Lajos István.
  Szolnok.5000 Sashalmi u 53.
  IEW-534 Renault clio II.
 • B.né O. Ágnes

  B.né O. Ágnes

  2013. július 01. 20:50 |
  T cím!

  Szintén az Astra biztosítóval van gondom. Hónapok óta ostromolnak egy olyan díjhátralékkal amivel nem tartozunk. Eleve nincs, nem is volt olyan rendszámú autónk amire hivatkoznak. Írtunk nekik levelet, e-mailt, amit nem lehet elküldeni. Kérem írják meg milyen módon lehet levakarni őket: Ügyvédjük állandó fenyegető levelei kissé idegesítőek! Annak tükrében főleg, hogy semmire nem hajlandók válaszolni. Üdvözlettel
 • Füzes Iván

  Füzes Iván

  2013. január 11. 11:10 |
  T. Cím!
  Azzal a kéréssel fordultam az Astra biztosítóhoz, hogy indokolják meg a kötelező biztosításom 12576Ft-ról 26508Ft-ra történt emelését. Háromszoros nekifutásra is csak ezzel tudták magyarázni a több mint 100%-os emelést:
  "A rendelkezésünkre álló kárstatisztika alapján bizonyos területeken és életkorokban kénytelenek voltunk megemelni alapdíjunkat. Ez természetesen nem a konkrét ügyfélre vonatkozik, hanem statisztikai módon számított díj."
  Természetesen ezt a magyarázatot nem tudom elfogadni, ezért a felmondás lehetőségét kérdeztem. Már nem lehet felmondani az év végéig. Tényleg oda vagyok kötve egy tisztességtelen társasághoz?
  Üdvözlettel,
  Füzes Iván
  Ui.: Ezt a levelet nem tudtam elküldeni az ügyfélszolgálatuknak, mert állandóan visszadobta.
 • Horváth

  Horváth

  2012. augusztus 09. 13:13 |
  Mi van olyan esetben amikor a biztosito több éves kár igényt .nem kiván rendezni ami jogszerü lenne.Allianz-rol van szo.

Szóljon hozzá!

Ön most vendégként fog hozzászólni. A hozzászólások automatikusan megjelennek, de moderátoraink módosíthatják-törölhetik azokat, amennyiben a hozzászólás sértő vagy nem a cikkhez kapcsolódik. Az alábbi közösségi fiókokkal be is tud jelentkezni:

Joomla SEF URLs by Artio