Baleseti bejelentő lap - kötelező biztosítás betétlap kitöltése

2010. július 18., vasárnap - kategória: Kötelező biztosítás hírek

Baleseti bejelentő lap - európai baleseti bejelentő (betétlap) kitöltése kötelező biztosítás esetén

Közlekedési baleset esetén az alábbi teendőink vannak:

Amennyiben valaki megsérült:

  • Orvost hívni, illetve a rendőrséget értesíteni. A baleseti helyzetet ne változtassuk meg, csak ha a személyi sérülés helyzete megkívánja, vagy a gépjárművel forgalmat akadályozzuk.

Ha nem sérült meg senki, de anyagi kár keletkezett:

  • Európai baleseti bejelentő lapot kell kitölteni (kék-sárga betétlap), illetve a feleknek aláírni. A kitöltött baleseti bejelentő lap a baleset körülményeinek rögzítésére szolgál, nem a felelősség elismerésére.
  • Amennyiben a felek nem ismerik el felelősségüket, akkor két, ellentétes káresemény-leírás is beadható, de ebben az esetben javasoljuk a rendőrség értesítését is.

Hasznos tanácsok:

  • baleseti bejelentőt a helyszínen töltsük ki,
  • amennyiben a káreseménynek külső tanúi is voltak, kérjük el a telefonszámukat, ez akkor lehet fontos, ha nem tudják megállapítani a baleset okozóját a felek,
  • valós adatokat adjunk meg, kitöltéskor ügyeljünk az olvashatóságra.

Kitöltési segítség:

  • készítsenek vázlatot a balesetről,
  • a 6. és 8. pontot a kötelező biztosítás kötvény (vagy zöldkártya), a 9. pontot a jogosítvány adataival teljesen megegyezően kell kitölteni,
  • 10. pontban a nyíl az ütközés irányát, a nyíl hegye az ütközés pontját jelölje.

A kitöltött baleseti bejelentő lapot írják alá, ha egyetértenek benne, illetve ezen is elismerheti a felelősségét a vétkes fél, ha egyértelmű a káresemény. A baleseti bejelentő lap kitöltése után szétválasztandó, és 1-1 példányt kapnak a felek.

Amennyiben kárigénye van, akkor a másik fél biztosítója felé nyújtsa be a beleseti bejelentőt, a nincs kárigénye (pl. károkozó, de nem sérült meg az autója), akkor a saját biztosítójának kell eljutattnia a baleseti bejelentő lapot 2 napon belül.

Letölthető:

Hozzászólások (0)

Szóljon hozzá!

Ön most vendégként fog hozzászólni. A hozzászólások automatikusan megjelennek, de moderátoraink módosíthatják-törölhetik azokat, amennyiben a hozzászólás sértő vagy nem a cikkhez kapcsolódik. Az alábbi közösségi fiókokkal be is tud jelentkezni:

Joomla SEF URLs by Artio