Autópálya matrica 2018. évi legfontosabb változásai

2018. január 01., hétfő - kategória: Kötelező biztosítás hírek

Az utolsó pillanatban jelent meg az autópálya matrica 2018. évi változásai, amely jelentős könnyítéseket tartalmaz az autósok számára. Bár a díjak nem változtak, azonban több pontban könnyebbé válik az autópálya matrica használata, illetve új fizetős szakaszok is bevezetésre kerültek az M85 Csorna és az M35 Debrecen utáni folytatása által.

A legfontosabb autópálya matrica 2018. évi változásai az alábbiak:

Nincs azonnal büntetés

Amennyiben véletlenül feltévedünk egy fizetős szakaszra, 1 órán belül megvehetjük utólag is az érvényes autópáyálya matricánkat. Az eddigi szabályozás szerint már rendelkeznünk kellett felhajtás előtt érvényes autópálya matricával, ezért ez a módosítás jelentősen csökkentheti a kiszabott bírságok számát és összegét. Természetesen ettől függetlenül érdemes előre megvásárolnunk a jogosultságot, amelyet akár online, sms-ben vagy benzinkúton is megtehetünk.

Több idő lesz befizetni a büntetést

Amennyiben érvényes autópálya matrica nélkül hajtunk fel egy fizetős útszakaszra és megbüntetnek, akkor az eddigi 30 napról 60 napra emelkedik az alap büntetési összeg (14.875 Ft ) befizetésére adott idő. Ezek után a büntetés 59.500 Ft-ra emelkedik, azonban 2018-től a büntetések befizetésére is kérhetünk részletfizetést. 

Motorosoknak lesz havi matrica

2018. május 1-től bevezetik a motorosok részére is a havi matricát, amelynek összege 2.500 Ft lesz. Eddig ők is 2.975 Ft-ért válthattak érvényes autópálya használati díjat 30 napra, nem volt külön kategőria a számunkra.

A fenti könnyítések inkább adminisztratív jellegűek, a díjakat nem befolyásolják. Véleményünk szerint továbbiakban is érdemes előre megvásárolni a megyei vagy éves országos autópálya matricánkat már az év elején, mivel az a következő év január 31-ig biztosít kényelmes fizetős úthasználatot számunkra. 

Nagyobb változások 2019. évtől várhatók az autópálya matrica rendszerében, mivel akár bevezetésre kerülhet a dugódíj és/vagy a budapest matrica.

 

Hozzászólások (0)

Szóljon hozzá!

Ön most vendégként fog hozzászólni. A hozzászólások automatikusan megjelennek, de moderátoraink módosíthatják-törölhetik azokat, amennyiben a hozzászólás sértő vagy nem a cikkhez kapcsolódik. Az alábbi közösségi fiókokkal be is tud jelentkezni:

Joomla SEF URLs by Artio