Idén új adó terheli a cascót

2013. január 23., szerda - kategória: CASCO biztosítás hírek

Bár a casco nem kötelező biztosítási forma, a felelősségteljes autósok az előbbi mellé ezt is megkötik, hogy teljes biztonságban érezhessék magukat vezetés közben. A kötelező felelősségbiztosítás ugyanis baleset esetén csak a vétkes vezető által, a gépjárművünkben okozott károkat fedezi, a rongálásból vagy az időjárás miatt keletkezetteket nem. A casco a gépjárművünkben és az abban található poggyászban keletkezett, törésből, rongálásból, lopásból, tűzesetből eredő károk után fizet. Az autósok örömére az utóbbi években a casco költségei egyre csökkenő tendenciát mutattak. 2011-ben például az átlagdíj huszonnégy százalékkal alacsonyabb volt a 2006-asnál. A díj idén is csökkent, azonban egy új adófajta bevezetése miatt ennek előnyeit nem élvezhetjük maradéktalanul.

A 2013-ben bevezetett biztosítási adó a jelenlegi sávos rendszerű, díjbevétel-arányos különadót, a tűzvédelmi hozzájárulást és a baleseti adót váltja fel, és tizenöt százalékkal növeli a casco költségeit. 2011-ben az egyre olcsóbbá váló kötelező felelősségbiztosítást terhelték meg a baleseti adóval, idéntől kezdve pedig a cascón kívül a baleseti, a szállítmány-, a tűz és elemi kockázatokra, illetve vagyoni károkra kötött biztosításokat. A casco megkötése nem kötelező, így ha az új adófajta miatt nem szeretnénk többletköltségbe verni magunkat, természetesen fel is mondhatjuk a biztosításunkat. Azonban így abban az esetben, ha ellopják az autónkat, vagy egy éjszakai vihar miatt letört faág betöri a szélvédőt, nekünk magunknak kell állnunk a károkat.

Hozzászólások (0)

Szóljon hozzá!

Ön most vendégként fog hozzászólni. A hozzászólások automatikusan megjelennek, de moderátoraink módosíthatják-törölhetik azokat, amennyiben a hozzászólás sértő vagy nem a cikkhez kapcsolódik. Az alábbi közösségi fiókokkal be is tud jelentkezni:

Joomla SEF URLs by Artio