Egyre nagyobbak a vadkárok

2013. október 18., péntek - kategória: CASCO biztosítás hírek

Változnak a szabályok a vadkárok megtérítését illetően. Sok gazda panaszkodik az elszaporodott vaddisznók miatt, emellett problémát jelent az autósok és a vadállatok találkozása is a közutakon.

Pechtol János, a Vadászkamara főtitkára az MR1 Kossuth Rádió Napközben című műsorban a közutakon jelentkező, vadállatokkal kapcsolatos problémákról kifejtette: az ilyen baleseteknél mindkét fél viseli a találkozás következményeit. Felhívta a figyelmet arra, hogy az autósoknak fokozottan figyelniük kell a jelzett szakaszokon a vadállatok jelenlétére. Úgy véli, nincs száz százalékos megoldás ezen találkozások elkerülésére, ugyanakkor a közelmúltban tárgyaltak már erről közútkezelő cégekkel.

 

Szabó Ferenc, a Vidékfejlesztési Minisztérium Vadgazdálkodási- és vadászati főosztályának osztályvezetője úgy látja, a vadkár minden évben egyre nagyobb méreteket ölt, tavaly például több mint 2,5 milliárd forint volt a mezőgazdasági, 136 millió az erdei vadkár. Ennek okát abban látja, hogy a vadállomány növekszik, különösen igaz ez a vaddisznókra. Emiatt 2017-ig direkt csökkenteni fogják az elszaporodó vadállatok számát, már idén is 10 százalékkal többet lehet belőlük kilőni

A Vadászkamara szerint az a gond, hogy a szabályok nem írnak elő kötelező megelőzési feladatokat, pedig lenne rá mód, hogy így csökkentsék a vadkárt, bár kérdéses, hogy bele lehet-e ennyire szólni a természet rendjébe. Szabó Ferenc szerint jelenleg nem áll a gazdák rendelkezésére támogatás, de tervezik, hogy biztosítanak számukra. Az autósoknak fontos tudni, hogy a casco biztosítás fizet abban az esetben, ha véletlenül elütnének egy vadállatot, mivel a kötelező biztosításban ez nincs benne. A vad értékének megtérítését azonban nem fedezi ez a pénz, erre nincs teljes biztosítás.

Hozzászólások (0)

Szóljon hozzá!

Ön most vendégként fog hozzászólni. A hozzászólások automatikusan megjelennek, de moderátoraink módosíthatják-törölhetik azokat, amennyiben a hozzászólás sértő vagy nem a cikkhez kapcsolódik. Az alábbi közösségi fiókokkal be is tud jelentkezni:

Joomla SEF URLs by Artio