Az ASTRA Biztosító csődje - mit kell tenniük az ügyfeleknek?

2015. augusztus 31., hétfő - kategória: Kötelező biztosítás hírek, CASCO biztosítás hírek, ASTRA hírek

Az egykori piacvezető romániai Astra S. A. Biztosító csődbe ment hazájában. A cég magyarországi és szlovákiai fiókteleppel is rendelkezik, ezért ezen országokban szerződött ügyfeleket is érinti az anyavállalt csődje. Magyarországon mintegy 160.000 kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést, 20.000 lakásbiztosítást és 10.000 casco biztosítási szerződéssel rendelkezik az Astra Biztosító. A jelenlegi szerződéseket újra kell kötni a kötelező biztosítás esetében, és ez valószínűleg díjemelkedést okoz az ügyfelek körében.

A díjnemelkedést az okozza, hogy amennyiben a romániai bíróság kimondja az Astra S. A. Biztosító csődjét - amely egyes információk szerint napokon belül megtörténhet - akkortól kezdve a magyarországi fióktelep ügyfeleinek új kötelező biztosítási szerződést kell kötniük. Az elmúlt évek tapasztalata alapján azonban az év végi díjak mintegy 30-50%-al is kedvezőbbek, mint az évközi kötések díjai, ezért ezen ügyfelek automatikusan díjemelkedéssel fognak szembesülni. A gond, hogy magyaországi szabályozás alapján amennyiben biztosító társaság új kötelelező biztosítási díjakat hírdet meg az Astra Biztosító ügyfelei részére, azok a díjak csak 60 nap elteltével léphetnek életbe, miközben a csődeljárás miatt addigra minden bizonnyal felfüggesztik a romániai és a leányvállalatok működését is, vagyis az ügyfeleknek előbb kell új biztosítást kötniük.

Azon ügyfelek, akiknek Astra ügyfelei kárt okoznak, a romániai kártalanítási alap (FGA) fog helyt állni a csődbe ment biztosító helyett, amelyre korábban még nem volt példa a magyar biztosítási piacon, így a várható hatását, a károk rendezésének idejét még megbecsülni sem tudják egyelőre a szakemberek.

Fontos, hogy azon ügyfelek akik ASTRA casco vagy lakásbiztosítással rendelkeznek, már most köthetnek új biztosítási szerződést másik biztosító társaságnál, így a bekövetkezett káresemény kapcsán már az új biztosító társaságtól kérhetik a kártérítést.

Az oldalunkon az online kötelező biztosítási kalkulátor segítségével könnyen és gyorsan tájékozódhatnak majd az ügyfelek a kgfb átkötési díjak tekintetében.

 

 

Hozzászólások (0)

Szóljon hozzá!

Ön most vendégként fog hozzászólni. A hozzászólások automatikusan megjelennek, de moderátoraink módosíthatják-törölhetik azokat, amennyiben a hozzászólás sértő vagy nem a cikkhez kapcsolódik. Az alábbi közösségi fiókokkal be is tud jelentkezni:

Joomla SEF URLs by Artio