Allianz tájékoztató a Baleseti adó elszámolásával kapcsolatban

2012. január 27., péntek - kategória: Kötelező biztosítás hírek, Allianz hírek

A baleseti adó elszámolásával kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatjuk Önöket.

2012. január 1-jétől adófizetési kötelezettség terheli mindazon járművek üzemben tartóit, akiknek a hatályos jogszabály (a 2009. évi LXII. törvény) értelmében kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással kell rendelkezniük. A baleseti adó mértékét törvény szabályozza.

A biztosítótársaságok a biztosítási díjjal együtt számítják ki, szedik be és fizetik meg a Nemzeti Adó és Vámhivatal részére.

A baleseti adóval kapcsolatos legfontosabb tudnivalók:

Az adó alanya az a személy vagy szervezet, akit, vagy amelyet a biztosítási kötelezettség terhel.

Az adó alapja az éves kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díj, ide értve az esetlegesen megállapított MABISZ fedezetlenségi díjat is. Határozott tartamú biztosítási szerződések esetében az adó alapja a határozott időtartamra megállapított biztosítási díj.

Az adó mértéke a biztosítási díj 30%-a, azonban a biztosító kockázatviselésével érintett időtartam naptári napjaira, naponta gépjárművenként legfeljebb 83 forint (a fedezetlen időszakra – melyre fedezetlenségi díjat kell fizetni –, ez a limit nem vonatkozik).

Az adót a biztosítási szerződés díjfizetési gyakoriságának megfelelően (havonta / negyedévente / félévente / évente) az esedékes biztosítási díjjal, díjrészlettel együtt kell megfizetni. A biztosító a befizetett összegből elsőként – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – a baleseti adót, majd az esetleges fedezetlenségi díjat és végül a biztosítási díjat számolja el.

Ügyfélszámlás ügyfeleink jelentős részének a decemberben kiküldött számlában már előírtuk a 2012. évi baleseti adó összegét is. Azoknak a régi típusú ügyfélszámlával rendelkező ügyfeleinknek, akiknek a decemberben kiküldött számla még nem tartalmazta a baleseti adó összegét, valamint az új típusú ügyfélszámlával (2012-es új flották) rendelkező ügyfeleink az idei évi első számlázása alkalmával – 2012. január 26-án – kiállításra kerülő számla fogja tartalmazni azt.

Régi típusú ügyfélszámlák esetén papír alapú számlát küldünk a nyilvántartásunkban rögzített címzettnek. Új típusú ügyfélszámlával rendelkező ügyfélszámla tulajdonosoknak elektronikus számlát küldünk.

A baleseti adó az alábbi módokon jelenik meg az ügyfélszámlákon:

  • Saját típusú ügyfélszámláknál külön mellékletben szerepel az adó, annak előírása.

forrás: Allianz

Hozzászólások (0)

Szóljon hozzá!

Ön most vendégként fog hozzászólni. A hozzászólások automatikusan megjelennek, de moderátoraink módosíthatják-törölhetik azokat, amennyiben a hozzászólás sértő vagy nem a cikkhez kapcsolódik. Az alábbi közösségi fiókokkal be is tud jelentkezni:

Joomla SEF URLs by Artio