Allianz baleseti adó tájékoztató

2011. december 13., kedd - kategória: Kötelező biztosítás hírek, Allianz hírek

Mi az a balesetei adó?

Az Országgyűlés 2011. november 21-én fogadta el A népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény (Neta tv.) kiegészítéseként a baleseti adó bevezetésére vonatkozó törvényi szabályozást. A törvényjavaslat indokolása szerint az egészségügy forrásainak bővítése érdekében kerül sor az új adónem bevezetésére. Mivel a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás a károsult egészségügyi ápolását fedezi, viszont a károkozóét nem, ezért ezt az adófajtát az állam a balesetet okozók egészségügyi ellátásra fordítja majd.

Ki köteles megfizetni a baleseti adót? (Kire vonatkozik ez az adófajta?)

Az új adókötelezettség azokat érinti, akikre a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény (Gfbt.) szerint GFB szerződéskötési kötelezettség vonatkozik, azaz az adó alanya tehát az a személy vagy szervezet, akit vagy amelyet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kötelezettség terhel.

Mennyi az adó mértéke?

Az adó mértéke az adóalap (a GFB díj és az esetlegesen megállapított fedezetlenségi díj) 30%-a, de a biztosító kockázatviselésével érintett időtartam naptári napjaira, naponta legfeljebb 83 forint/gépjármű (a fedezetlenségi díj alapján számolt összegre nem vonatkozik a napi 83 forintos limit).

Hogyan tudom meg, hogy nekem mennyivel szükséges többet fizetnem 2012. 01.01-jétől?

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a 2012. évre vonatkozó csekk/számla már a baleseti adóval növelt összeget fogja tartalmazni, ezért kérjük, hogy minden esetben az ott feltüntetett összeget fizesse be.

Hogyan tudom meg, hogy nekem mennyivel szükséges többet fizetnem 2012. 01.01-jétől?

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a 2012. évre vonatkozó csekk/számla már a baleseti adóval növelt összeget fogja tartalmazni, ezért kérjük, hogy minden esetben az ott feltüntetett összeget fizesse be.

Nekem mi a teendőm, kötelezettségem az állam felé?

Ha Ön a törvény által előírt, a biztosító által megállapított baleseti adót és biztosítási díjat a biztosítónak megfizette, abban az esetben nincs további tennivalója az adóval kapcsolatban, a többi a biztosító dolga (adó befizetése és bevallása).

Mikor és hogyan esedékes az adó befizetése?

A biztosítónak az adót a törvény 2012. január 1-i hatálybalépését követően, 2012. január 1-jén vagy azt követő időpontban esedékes biztosítási díjjal, díjrészlettel együtt kell megállapítania és beszednie, annyi részletben és olyan arányban, ahány részletben és amilyen arányban Ön a GFB díjat fizeti. Önnek a 2012. január 1-én, vagy azt követő időpontban esedékes díjjal, vagy díjrészlettel együtt kell megfizetnie az adót.

Az általam befizetett díjból hogyan kerül elszámolásra az adó?

A befizetett díjból az alábbi sorrendben kerülnek elszámolásra a fizetendő díjak: esedékes baleseti adó, ha van a szerződésen fedezetlenségi díj, esedékes biztosítási díj.

Mi történik, ha nem / nem időben/ nem pontosan fizetem be a baleseti adót?

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ha a biztosítási díj és a megállapított adó együttes összegénél kevesebbet fizet, akkor ezt a törvény szerint — a baleseti adó megfizetésének elsődlegessége miatt — úgy kell tekinteni, hogy részben vagy egészben a megállapított adót fizette meg.

Ilyenkor a biztosító felszólítást fog küldeni Önnek, amelyben kérni fogja a hiányzó biztosítási díj, illetve baleseti adó megfizetését, hiszen a biztosítási díj meg nem fizetése a biztosítási szerződés díjnemfizetéssel történő megszűnését vonja maga után.

Mi történik akkor, ha 2012. január 1. előtt már befizettem a díjamat?

Ebben az esetben külön értesítjük Önt a fizetendő baleseti adó összegéről, amelyet csekken, bankkártyával vagy átutalással tud megfizetni.

Mit tegyek, ha GFB szerződésem évközi évfordulós?

A baleseti adó megfizetésére 2012. január 1-jétől minden GFB szerződéssel rendelkező ügyfél köteles, ezért az évközi évfordulósoknak a 2012-ben esedékes évforduló napjáig a 2011-es GFB tarifa alapján számolt biztosítási díj alapján kell az adót időarányosan megfizetni. Természetesen társaságunk ezen ügyfeleit is írásban tájékoztatja a teendőkről.

Mi történik akkor, ha befizetem a díjat, majd eladom ugyanabban az évben az autómat?

Az adókötelezettség a GFB biztosítási időszak első napjától az utolsóig él, ezért a GFB szerződés megszűnésével egyidejűleg az adókötelezettség is megszűnik. Ez azt jelenti, hogy amennyiben Ön díját és adóját megfizette, ugyanakkor gépjárművét időközben eladta, úgy Önnek a biztosító időarányosan visszafizeti a díj és adó túlfizetést.

Mi tegyek, ha évközben új autót vásárlok 2012-ben?

Minden GFB szerződésre kötelezett személy köteles 2012. január 1-jétől baleseti adót fizetni, ezért az ebben az évben vásárolt gépjárművekre a GFB díjon felül a 30%-os baleseti adót is meg kell fizetni.

Mikor kell fedezetlenségi díjat fizetni és az érinti-e a baleseti adó mértékét?

Azokban az esetekben kell fedezetlenségi díjat fizetni, amikor a biztosító bizonyos okok miatt nem állt kockázatban. Ilyen lehet például, ha a forgalomba helyezés, vagy a gépjármű adás-vételének dátuma korábbi annál az időpontnál, mint amilyen kockázatviselési kezdettel a GFB kötést kezdeményezi, továbbá ilyen az az eset is, ha a szerződés díj-nemfizetés miatt szűnik meg.

A fedezetlenségi díjat azokra a napokra kell megfizetni, amíg az ügyfél az új GFB-t nem köti meg annál a biztosítónál, ahol korábban volt a GFB szerződése. Tehát igen, a fedezetlenségi díj érinti az adó összegét, hiszen a baleseti adó mértéke ebben az esetben magasabb lesz erre az időszakra, mert a fedezetlenségi díj 30%-át kell kifizetni adóként, amelynek összege a „normál” biztosítási díjnál jóval magasabb. Ráadásul ebben az esetben a 83 Ft-os napi limit sem érvényes.

Forrás: Allianz Hungária Biztosító Zrt.

Hozzászólások (0)

Szóljon hozzá!

Ön most vendégként fog hozzászólni. A hozzászólások automatikusan megjelennek, de moderátoraink módosíthatják-törölhetik azokat, amennyiben a hozzászólás sértő vagy nem a cikkhez kapcsolódik. Az alábbi közösségi fiókokkal be is tud jelentkezni:

Joomla SEF URLs by Artio