Kötelező biztosítás hírek

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással kapcsolatos híreinket és cikkeinket itt találja:

600 milliót fizettek ki a Kártalanítási Számláról

2014. szeptember 25., csütörtök

Komoly problémát jelent a Kártalanítási Számlának (KSZ), hogy a kötelező jelleg ellenére sok autós nem rendelkezik kötelező gépjármű felelősségbiztosítással. Ilyen esetben ugyanis, ha a kötelezővel nem rendelkező autós balesetet okoz, a KSZ kénytelen megfizetni a vétlen sofőr kárát. A tavalyi évben összesen 599 millió forintot fizetett ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által kezelt Kártalanítási Számla, azokban az esetekben, amikor a vétkes sofőrnek nem volt kötelező gépjármű felelősségbiztosítása, ismeretlen volt a vétkes fél, vagy a balesetet okozó autós biztosítója vitatta fizetési kötelezettségét. 2013-ban összesen 2747 ilyen eset volt, ebből 2066 tavaly keletkezett, a többi pedig korábbi ügyekből jött össze, melyekben csak most született döntés. A tavalyi 2066 eset 408 millió forintba került a KSZ-nek.

Nem lesz már olcsó a kgfb

2014. augusztus 28., csütörtök

Véget ért a díjverseny a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) terén, így számítani kell arra, hogy nem jönnek már vissza az olcsó biztosítások. Ennek oka, hogy 2008 óta először megint sikerült a piaci díjbevételt növelni, ennek köszönhetően pedig Magyarország fel tud zárkózni a környező országok díjszabásához. Hogy látható legyen az eddigi helyzet súlyossága: a magyar díjak a szlovák díjszínt negyedénél, a szerb díjak felénél voltak korábban a magyar biztosítási díjak.

Egyenes úton a díjemelkedés felé

2013. november 29., péntek

A 2014. évi kötelező biztosítási kampány minden idők legalacsonyabb váltási számát hozza. Ennek oka több tényezére vezethetző vissza, amelyek az egységes január 1-i évforduló eltörlése, a többszöri díjhirdetés lehetőségének megteremtése, illetve az 5-6 éve tartó díjcsökkenés következtében elért rekord alacsony átlagdíjszint, valamint az 2 éve bevezetett bankadó, amely a biztosító társaságokat is érinti. A váltók számában szintén csökkenést okozott, hogy a biztosítók csak november 2-án hirdették meg a 2014. évi kötelező tarifákat, így az online biztosítási kalkulátorokat november 4-én élesítettek, valamint a felmondási határidő is hétvégére esik. Jelenleg az elkövetkező évekre egy folyamatos és mérsékelt díjemelkedési tendencia látszik kibontakozni, amely nem csak a kötelező biztosítási terméket, hanem a casco biztosítást is érintheti.

A határidő december 1-je!

2013. november 26., kedd

Az idei évi kampányban az év végi évfordulós szerződések felmondási határideje december 1. Ez a határidő azért fontos, mert ha kötelező biztosítást szeretnénk váltani 2014-re, akkor eddig a dátumig kell beérkezni a felmondásnak a biztosító társasághoz. Aki ezt elmulasztja, annak a szerződése automatikusan újabb 1 évre meghosszabbítódik a jelenlegi biztosítójánál, az általa index levélben ajánlott díjon. Azok az ügyfelek, akiknek nem év végére esik az évfordulójuk, vagyis jellemzően 2010. január 1. után vásárolták a gépjárművüket, nekik a szerződés megkötése lett az évfordulójuk, ők évforduló előtt max. 60 nappal, de legkésőbb 30 nappal korábban mondhatják fel a szerződésüket. Az új, 2014. évi kötelező biztosítást december 31-ig kell megkötnie azoknak, akik felmondják érvényes a szerződésüket határidőre.

A három legnépszerűbb biztosító a kötelezőt váltók körében

2013. november 26., kedd

November 11-ig kapták meg a jelenlegi biztosítójuk jövő évi köteleződíjait tartalmazó értesítést az autósok. Az azóta eltelt másfél hét adatai alapján az autósok fele a három idei legnépszerűbb biztosítónál, az Allianznál, a Postánál és a Groupamánál kötötte meg kötelezőjét.

Az online alkuszcégek adatai alapján az első egy hét után 60 százalék volt azon autósok száma, akik az idei három legnépszerűbb biztosító, az Allianz, a Posta és a Groupama valamelyikénél kötötték meg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukat. Az Allianzt ebben az időszakban 33 százalék, a Postát 20 százalék, a Groupamát pedig 7 százalék választotta. A Posta egy november 18-én lejáró kedvezményt kínált, eleinte ezért választották többen. Az akció határidejének lejártával azonban visszaesett az új ügyfelei száma, így a legújabb adatok alapján már csak 9 százalék kötött kötelezőt a postánál. A következő helyekért jelenleg a K&H és az Aegon versenyez.

 

Joomla SEF URLs by Artio